ispod pojasa

Rusi sada mogu uvesti samo rabljene gradske aute: Japan zabranio izvoz modela svih ostalih klasa

Od eskalacije rusko-ukrajinskog rata početkom 2022., Rusija je počela kupovati rabljene automobile iz Japana u rekordnom broju

Funio Kishida, japanski premijer

 Profimedia

Od eskalacije rusko-ukrajinskog rata početkom 2022., Rusija je počela kupovati rabljene automobile iz Japana u rekordnom broju. Međutim, Japan je od tada zabranio prodaju većine rabljenih automobila Rusiji.

Ubrzo nakon što su međunarodne sankcije potaknule mnoge od najvećih svjetskih proizvođača automobila da prestanu prodavati svoja vozila u Rusiji, potražnja za rabljenim vozilima iz Zemlje izlazećeg sunca je naglo porasla. Zapravo, Rusija je činila više od četvrtine cjelokupnog japanskog izvoza rabljenih automobila.

image

Toyota Yaris

Toyota

Brojke koje je objavila ruska analitička agencija Autostat otkrivaju da je preko 50% od 303.000 rabljenih automobila uvezenih u zemlju od siječnja do kolovoza ove godine bilo iz Japana. U jednom je trenutku izvoznik rabljenih automobila SV Alliance slao u prosjeku 6500 rabljenih automobila u Rusiju svaki mjesec, ali posao je sada pao za 70%. Zašto?

Pa, početkom kolovoza japanska je vlada zabranila izvoz svih automobila u Rusiju, osim gradskig modela. To je natjeralo izvoznike da traže mjesta gdje mogu prodavati vozila, što znači da se sve više fokusiraju na tržišta poput Novog Zelanda, Afrike i jugoistočne Azije. Vozila koja se još uvijek mogu izvoziti u Rusiju uključuju Toyotu Yaris i Hondu Fit.

image

Lada, Rusija

Profimedia

Japan je prvi put zabranio izvoz luksuznih vozila u Rusiju u travnju 2022., a nedavno je dodao zabranu izvoza teških kamiona. Direktor za trgovinsku politiku automobilske industrije u japanskom Ministarstvu gospodarstva, trgovine i industrije, Takanori Kikuchi, kaže da vlada "promatra da vidi kakav će učinak" imati sankcije.

image

Lada, Rusija

Profimedia

Reuters napominje da obvezni pregledi koji su potrebni za rabljene automobile u Japanu potiču prodaju novih automobila. Kao takav, Japan je postao div među izvoznicima rabljenih automobila, a tvrtke su napredovale. Mnogi od tih izvoznika teško su pogođeni novim zabranama, uključujući Element Trading, čiji je udio Rusije u poslovanju pao s preko 50% na manje od 20%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 06:22