STRUJA ZA ŠAKU KUNA

Rumunji imaju hit! Dacia Spring na struju u Mađarskoj sa subvencijama košta preračunato 82.000 kn

Kod cijena valja imati na umu da cijene neće biti identične u zemljama EU zbog različitih oporezivanja i subvencioniranja
Dacia Spring EV
 Dacia

Dobra vijest za one koji žele saznati cijene za novi električni Spring: Dacia Mađarska, naime, ih je već objavila na svojoj web stranici za kupce i moramo reći da su u skladu s kalkulacijama kojim se baratalo posljednjih mjeseci. U Mađarskoj će Dacia tako lansirati Spring Electric po cijeni od 17.770 eura (6,490.000 forinti) za prvih 100 naručenih primjeraka u kampanji prednarudžbe. Usto, uz pomoć državnih subvencija, maleni EV mbit će dostupan već od 10.925 eura (3,990.000 forinti)!

image
Dacia Spring

Rumunjski proizvođač automobila već uzima predbilježbe za polog od 275 eura, a nositelji rezervacije osigurat će svoj primjerak u prvoj seriji proizvodnje. Međutim, kod uspoređivanja cijena valja imati na umu da cijene neće biti identične u cijeloj Europskoj uniji, jer države članice imaju različite politike oporezivanja i subvencioniranja EV-a, no ipak, s cifrom od 85 do 100 tisuća kuna vjerojatno možemo računati da bi Spring Electric mogao stajati u Hrvatskoj, ako se kupi uz pomoć državnih subvencija koje se mogu očekivati i dogodine. U principu, sve do 100.000 kuna za novi električni automobil predodređuje ga na elektro hit što bi Spring lako mogao postati.

image
Dacia Spring EV
Dacia

Podsjetimo, s prošlog tjedna predstavljenim električnim modelom Spring Dacia piše novo poglavlje marke. U ožujku 2020. konceptnim automobilom Dacia Spring Electric predstavila je svoju uzdanicu u segmentu električnih gradskih automobila, a sada je pokazan kao serijski model s dvije izvedbe za različite vrste uporabe: u izvedbi prilagođenoj za dijeljenje automobila (car sharing) i dostavnoj izvedbi za posljednju fazu dostave bez štetnih emisija.

Mali gradski crossover na struju Spring dug 3,73 metra pokreće revoluciju kao najpovoljniji električni gradski automobil na europskom tržištu, te električnu mobilnost čini još pristupačnijom. Odlikuje se izgledom SUV-a kojim je osigurao nenadmašnu količinu prostora, jednostavnim i pouzdanim električnim motorom te dosegom koji ulijeva osjećaj sigurnosti.

image
Dacia Spring EV
Dacia

Riječ je o suvremenom, svestranom i praktičnom gradskom automobilu koji ispunjuje osnovne potrebe. Pritom Dacia prilagođava električnu mobilnost svojoj filozofiji: Spring je malen, prostran i robustan električni automobil.Spring Electric se izdvaja niskim troškovima održavanja. Uz doseg od 225 km prema WLTP-u, promiče jednostavnost, pouzdanost i robusnost. Te odlike savršeno odgovaraju njegovu potpuno električnom motoru.

Potpuno električni motor snage 33 kW (44 KS) uparen je s baterijom kapaciteta 26,8 kWh napredne tehnologije. Ta tehnologija rezultat je desetogodišnjeg iskustva Grupe Renault u području električnih vozila. Pouzdan, robustan i siguran motor krase brojne odlike: uglađena ubrzanja, nečujan rad i izostanak vibracija. Spring Electric ima niže uporabne troškove od ekvivalentnog vozila pokretanog motorom s unutarnjim izgaranjem jer su struja i održavanje mnogo jeftiniji.

image
Dacia Spring EV
Dacia

Spring Electric svestran je električni automobil. Zbog povišenog razmaka od tla i uravnoteženih voznih osobina lako se vozi i u gradskim središtima i na seoskim cestama. Pouzdan mehanički sklop, doseg i udobna unutrašnjost jamstvo su slobode uporabe.

Za veću neovisnost Spring je dostupan sa širokom paletom rješenja za punjenje: preko 220 V kućne utičnice uporabom kabela koji se isporučuje serijski, preko Wallbox punjača (uz opcijski dostupan kabel) ili na punionici izmjeničnom strujom (opcijski). Vrijeme punjenja litij-ionske baterije iznosi: manje od 1 h za 80 posto kapaciteta na punionici izmjeničnom strujom snage 30 kW i oko 14 h za 100 posto kapaciteta na kućnoj utičnici snage 2,3 kW.

image
Dacia Spring EV
Dacia

Besplatna aplikacija MY Dacia omogućuje vozačima da preko pametnog telefona provjere razinu napunjenosti baterije i preostali doseg vozila u stvarnom vremenu, aktiviraju pretpripremu unutrašnjosti vozila (klima-uređaj) te pronađu vozilo u stvarnom vremenu. Kad je Spring Electric priključen na punjač, aplikacija obavještava vozača o stanju punjenja i omogućuje mu da ga uključi ili isključi.

image
Dacia Spring EV
Dacia

Rad bez ulja i uz mnogo manji broj pokretnih dijelova od motora s unutarnjim izgaranjem (jer nema remena), električni motor pouzdan je i jeftiniji za održavanje od motora s unutarnjim izgaranjem. Dacia Spring Electric dolazi s jamstvom na tri godine odnosno 100.000 km, a baterija s jamstvom na 8 godina odnosno 120.000 km. Narudžbe za posve novi Dacia Spring Electric počinju se primati u proljeće 2021. Ponuda će biti jednostavna: baterija će biti uključena u cijenu i bit će dostupan u dvije razine opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:28