RR SPECTRE

Rolls-Royce kreće u novu eru: Prvi električni model do 2023., a svi na struju do 2030. godine

Time će se ispuniti proročanstvo Charlesa Rollsa iz 1900. godine, kojeg je dao nakon vožnje EV-a američke kompanije Columbia
Rolls-Royce Spectre
 Rolls-Royce

Istraživanja električnih pogona su u Rolls-Royceu započela prije 10 godina, kada je predstavljen 102EX, eksperimentalni prototip utemeljen na Phantomu. Prototip je predstavljen s dva elektromotora sposobnih za 389 KS, a baterija od 71 kWh nudila je domet od 200 kilometara.

image
Rolls-Royce Spectre
Rolls-Royce

Pet godina kasnije (2016.), predstavljen je 103EX, koji nije popraćen specifikacijama, ali je 'podigao prašinu' svojim ekstravagantnim dizajnom i veličinom, protežući se na veličanstvenih 5,91 metara. Dva prototipa dala su do znanja da Rolls-Royce ima ozbiljne namjere s razvojem EV-a, a sada znamo da će se u proizvodnom obliku on pojaviti krajem 2023. godine. Za sada smo dobili samo teaser Spectre-a.

Iako se kamuflirani prototip na fotografijama čini kao Wraith s elektromotorima, Spectre je u potpunosti drugi automobil. Umjesto BMW-ove platforme koju koristi Wraith, nadolazeći EV koristi istu arhitekturu luksuza kao najnoviji Ghost i Phantom.

image
Rolls-Royce Spectre
Rolls-Royce

Kompanija nije dala previše detalja, osim da Spectrea čekaju opsežni testovi. Pred njim je 2,5 milijuna kilometara, što je više nego bilo koji drugi automobil s 'RR' značkom. 'Iscrpljujući test uključivat će putovanje u sva četiri ugla svijeta kako bi se ovaj novi motor gurnuo do krajnjih granica'.

Osim prototipa, Rolls-Royce navodi kako će cijela njegova postava biti električna do kraja ovog desetljeća. Time će se ispuniti proročanstvo Charlesa Rollsa iz 1900. godine, kojeg je dao nakon što se vozio električnim automobilom američke kompanije Columbia.

image
Rolls-Royce Spectre
Rolls-Royce

'Električni automobil savršeno je bešuman i čist. Nema mirisa niti vibracija, i trebali bi postati vrlo korisni kad se mogu urediti fiksne stanice za punjenje. Ali za sada, ne očekujte da će biti vrlo upotrebljivi, barem još mnogo godina', rekao je Charles. Nakon 120 godina od toga, čini se kako se prvi EV Rolls-Royce približava...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:29