‘NISAM JA PARKIRAO‘

Riječanin parkirao auto na mjestu za invalide, a sud ga pustio bez kazne. Razlog je nevjerojatan

Ročište je održano bez prisutnosti okrivljenika, koji se nije odazvao na poziv, niti opravdao izostanak

Parking mjesto rezervirano za invalide (ilustracija)

 Luka Gerlanc/CROPIX

Općinski sud u Crikvenici oslobodio je vozača okrivljenog da je parkirao automobil na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom, jer nije mogao sa sigurnošću utvrditi da je upravo on počinio taj prometni prekršaj.

Epilog je to prekršajnog postupka što se vodio protiv 42-godišnjeg Riječanina, okrivljenog da je počinio prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Teretio se da je 14. prosinca 2020. godine, oko 18.30 sati, u Kotorskoj ulici u Crikvenici parkirao automobil marke Opel, riječke registracije, na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom.

Postupak je pokrenut prekršajnim nalogom kojeg je protiv njega podnijela Policijska postaja Crikvenica, na kojeg je okrivljeni vozač imao prigovor, pa je proveden prekršajni postupak na sudu.

Sud je održao ročište bez prisutnosti okrivljenika, koji se nije odazvao na poziv, niti izostanak opravdao, a ocijenjeno je da njegovo ispitivanje nije potrebno i nije od utjecaja na presudu - piše Burin.

image

Sudnica (ilustracija)

Bruno Netto/Alamy/Alamy/Profimedia

Uvidom u dokumentaciju sud je utvrdio da je crikvenički policajac zatekao automobil u vlasništvu okrivljenika parkiranog na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom, a kako nije zatekao i vozača, izvješće o počinjenom prekršaju ostavio je ispod brisača vozila.

Policija je vlasnika auta pozvala da plati novčanu kaznu ili da u roku od 15 dana dostavi podatak o osobi koja je u to vrijeme upravljala njegovim autom.

Obavijest o počinjenom prekršaju vlasnik Opela dobio je 21. ožujka 2021. godine, a dva dana kasnije crikveničkoj policiji je dostavio očitovanje u kojem je naveo da nije on taj koji je parkirao na mjestu gdje nije smio, već da je tada vozilo koristio čovjek koji je kupio auto od njega.

Okrivljenik je naveo njegovo ime i prebivalište.

“Okrivljenik kategorički poriče da je u tom trenutku upravljao osobnim vozilom kojim je počinjen prekršaj”, navodi sud u obrazloženju presude u kojoj se naglašava da se Riječanin oslobađa od optužbe jer sud sa sigurnošću nije mogao utvrditi da je upravo on počinio prekršaj.

Presuda je postala pravomoćna - piše Burin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:09