TRŽIŠTE AUTOMOBILA

Rent-a-car pogurao prodaju: Prvi put prijeđena brojka od 100 registracija

Ako se gleda da je u odnosu na svibanj 2011.godine zabilježen pad prodaje novih automobila od 14,5 posto, onda se može smatrati da zapravo situacija i nije dramatična. Međutim podaci iz svibnja definitivno nisu pravi pokazatelj, jer se upravo u tom periodu počinju sezonski registrirati vozila za rent-a-car. Svi uvoznici koji su se uspjeli ukrcati u turistički vlak zvan rent-a-car ubilježili su solidne rezultate, dok su ostali podbacili. Međutim rent-a-car je mač s dvije oštrice.

Poput bumeranga

U prvom trenutku je lijepo vidjeti solidne prodajne brojke, međutim ti se automobili kasnije, nakon odrađene turističke sezone, vraćaju poput bumeranga u prodajnu mrežu, gdje je odvod već sužen i često zna doći do začepljenja. To su u prošlosti okusili primjerice Fiat i Opel. Točnih podataka o ‘leasingu’ rent-a-car poduzeća nema, ali procjenjuje se da je riječ o 10-ak posto tržišta.

Kako bilo, u segmentu prodaje rent-a-caru, ali tvrtkama i pojedincima najuspješniji je opet Volkswagen sa 479 registracija ili visokih 14,6 posto udjela. Slijedi već uobičajena trojka, a to su Opel, Peugeot i Renault. Opel je bio najuspješniji u svibnju, međutim Peugeot još uvijek ima prednost od stotinjak vozila u odnosu na Renault koji je na za njih slabom četvrtom mjestu.

Ako treba istaknuti ‘djelatnika mjeseca’, onda je to svakako Chevrolet koji je registrirao čak 234 vozila. Ipak je tu i dosta pomoći rent-a-cara. Drugi uzorni đak je Ford, koji je sa 221 automobilom oborio svoj ovogodišnji rekord. Fiat je također u dobroj formi prije ljeta sa 131 registracijom.

Audi vodeći premium

To je prvi put da je prijeđena brojka od 100 registracija u 2012.godini i čini se da marketinške kampanje ipak imaju efekta. Kod premium automobila najbolje je u svibnju prošao Audi sa 98 registracija. Tako se jasno odvojio od BMW-a koji se oporavio od PDV šoka, ali prodaja je znatno ispod nekadašnje. Mercedes kao treći iz trolista zaostaje. Prava je novost da prošlog mjeseca prvi put u nekoliko posljednjih godina nije registriran ni jedan Porsche.

To je jasna posljedica uvođenja novog zakona o PDV-u gdje više nema baš nikakva smisla registrirati skuplje automobile na hrvatske tablice. Ferrari, naravno, više nitko i ne spominje, ali gotovo smo sigurni da se takva klijentela nije odrekla užitka vožnje skupim vozilima, već jednostavno automobili imaju neke druge registracije i neka druga država na njima zarađuje. Nažalost prijedlog novih trošarina nije obećavajući, tako da će se sivilo prodaje novih automobila sigurno nastaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 00:26