reli spektakl

Rally Show Santa Domenica: 12. izdanje utrke održava se ovog vikenda 26. i 27. studenog

Ulaz je besplatan, posjetiteljima se preporučuje topla i vodonepropusna odjeća i obuća, a parking je osiguran

Rally Show Santa Domenica

Nema tog lošeg vremena, kiše, blata i hladnoće koja može spriječiti održavanje Rally Showa Santa Domenica koji već 13 godina na šoderice Savršćaka u blizini Svete Nedelje i Samobora, posljednjeg vikenda u studenom privlači moćne reli automobile, jake posade te mnogobrojnu publiku iz više europskih zemalja.

Dvanaesto izdanje ove rally utrke održava ovog vikenda 26. i 27. studenoga i jedinstveno je po mnogočemu, no najviše po činjenici da se unatoč kriznim vremenima za automobilsku industriju, ali i auto sport u cjelini ova utrka ipak uspjela organizirati, najviše zahvaljujući prštećem i neuništivom entuzijazmu organizatora iz Auto karting kluba Sveta Nedelja, podršci gradova Sveta Nedelja i Samobor kao i volonterskom radu prijatelja i ljubitelja relija.

Kako i ne bi jer kroz godine Santa Domenica se pretvorila u respektabilan međunarodno poznat brand, a u svijetu utrka posebna je po tome što je jedina koja se vozi isključivo na makadamskoj podlozi. Kako su ovu utrku kreirali vozači i veliki ljubitelji relija ona je prilično tehnički zahtjevna, ali i sigurna, podjednako za posade i publiku.

Četiri brzinska ispita voze se na poznatoj lokaciji Savršćak Arene od ranog jutra nedjelje 27.studenog no i ove godine izgledaju malo drugačije.

image

Rally Show Santa Domenica

Savršćak je mjesto gdje se kroz godinu vadi šljunak te taj teren, savršen za ovakvu utrku, ponešto mijenja konfiguraciju no uvijek se vodi računa da su najbolja mjesta za gledanje poput uvijek popularnog skoka ili unutar šoderice lako dostupna kroz sigurnosne koridore. Ove godine lista prijava broji „samo“ 66 automobila.

"Samo“ jer je prijašnjih godina ta brojka bila i dvostruko veća no spomenuta kriza koja je primjerice u nekim europskim zemljama uzrokovala otkazivanje brojnih utrka ove je godine u Svetu Nedelju dovela kvalitetu, a ne kvantitetu.

Iz ovog je jasno da je RSSD s vremenom osigurao renome mjesta gdje pobjeda postaje stvar prestiža iako je ideja osnivača prvenstveno bila dobra zabava u vožnji po makadamu na utrci koja je po definiciji show te kao takva omogućava nastup kako iskusnim vozačima u top automobilima tako i potpunim početnicima.

image

Rally Show Santa Domenica

Dvostruki pobjednici, vraški brz Austrijanac Simon Wagner ujedno i austrijski državni prvak koji je pobijedio na RSSD-u 2018. i 2021. te Mađar Peter Ranga, također vrlo brz i borben vozač koji se na listu pobjednika upisao 2017. i 2019. godine. vraćaju se na Savršćak i sigurno će ponovno voditi ljutu borbu za sam vrh.

Ove godine u konkurenciji će se naći i mladi vozači poput braće Mikulec, posade Marko Lončarić-Gabrijel Krnjić, ili posade Draclin-Remus koji su svoje prve trkaće kilometre napravili upravo na Savršćaku, a danas grade sportsku karijeru na utrkama državnog prvenstva.

image

Rally Show Santa Domenica

Pogled na listu prijava pokazuje svu šarolikost ove utrke, vozila su raspoređena unutar pet klasa i 6 Trophy kategorija. Primjerice u Valvoline Masters trophy kategoriji nagrađuju se vozači stariji od 50 godina, a od početka utemeljen Co-Driver Ladies Trophy posebno izdvaja činjenicu da je u konkurenciji čak 19 žena suvozačica no i jedna potpuno ženska posada u Mitsubishi Lanceru EVO IX, Slovenke Asja Zupanc i Blanka Kacin. Junior, Historic i RWD Trophy zaokružuju listu mogućih nagrada.

Konkurencija domaćih posada je relativno skromna, ali itekako zanimljiva. Iako smo mislili da se oprostio od svijeta utrka na WRC Croatiji u Škodi Fabiji R5, nastupit će Niko Pulić uz suvozača Tomislava Sajka, a teret organizacije utrke neće spriječiti nastup domaćinskih posada Nenad Lončarić-Tajana Vojvodić u Subaru Imprezi STI i Daniel Vojvodić-Lana Sutlović u Mitsubishi Lanceru EVO IX, a nakon osvajanja titule prvaka Europe na brdu u Škodi Fabiji R5 stiže i Goranin Tomislav Muhvić dok u Ford Fiesti Rally 3 obitelji Ravenšćak ovaj put nastupa kombinacija brat i sestra, Martin i Dora.

image

Rally Show Santa Domenica

Posebna atrakcija i ove je godine dolazak Talijana Lorisa Rosatija čije ludorije u legendarnoj trokolici Ape Proto na you tubu prate milijuni gledatelja, a posjetitelji Santa Domenice vidjet će ga uživo već od tradicionalnog svečanog starta koji se u veselom party ugođaju i uz vatromet održava u subotu navečer na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji. Na svečanom startu birat će se i startni brojevi za deset najbržih posada na shake downu koji se pak vozi u subotu od 14 sati. Tko voli utrke u dva će dana moći vidjeti više od 800 prolazaka što je prava rijetkost.

image

Rally Show Santa Domenica

Ulaz na utrku je naravno besplatan, posjetiteljima se preporučuje topla i vodonepropusna odjeća i obuća, parking je osiguran na posebno označenim zonama, a tik uz servis smješten je veliki ugostiteljski šator za okrjepu kao i prodajno mjesto popularnih RSSD memorabilija.

Naravno sigurnost je na prvom mjestu pa se od publike očekuje da maksimalno poštuje naputke sudaca i redara te da se kreću isključivo po sigurnosnim koridorima kako bi i 12. Rally Show Santa Domenica protekao u najboljem mogućem raspoloženju.

image

Rally Show Santa Domenica

Podaci i zanimljivosti

66 posada iz 8 zemalja

4 WRC automobila

Više od 30 4WD automobila

Najveća atrakcija je Citroen C3 WRC-zadnji WRC model Citroen Sporta na Svjetskom prvenstvu kojeg je vozio Sebastien Ogier u sezoni 2019. Vozit će ga mađarska posada Robert Butor-Gergely Makai koji je ujedno i službeni WRC fotograf

U Hrvatsku se nakon 24 godine vraća isti Ford Escort WRC kojeg su davne 1998. godine dok ga je vozio legendarni Juha Kankkunen mogli uživo vidjeti posjetitelji Zagreb Auto Showa na štandu Valvolinea, a sada ćemo ga vidjeti u akciji njemačko austrijske posade Alexander Strobl-Andre Kachel

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:13