ODZVONILO IM

Putnički kombiji: Stellantis odustaje od ‘unutarnjeg izgaranja i ‘baca se‘ na EV varijantu

Citroen, Peugeot i Opel su objavili odvojena priopćenja da je odluka donesena kako bi se osigurala održivost ovih modela u budućnosti

Citroen e-Berlingo

 Citroen

Citroen, Peugeot i Opel grupe Stellantis izbacit će benzinske i dizelske varijante svojih putničkih kombija s europskog tržišta ove godine. To znači da će svi kompaktni i srednji putnički kombiji tih proizvođača voziti na električni pogon.

image

Peugeot e-Rifter

Peugeot

Putnički kombiji pogođeni ovom odlukom uključuju Citroenov Berlingo, Jumpy, SpaceTourer, Peugeotov Rifter, Expert, Traveler, i Opelov Combo, Vivaro i Zafiru Life. Svi ovi modeli već su bili dostupni u potpuno električnim varijantama što Stellantisu u velikoj mjeri olakšava prijelaz.

image

Citroen e-SpaceTourer

Citroen

Srećom za kompanije, pravilo o samo EV-ovima neće utjecati na komercijalne verzije modela koji će se i dalje nuditi s pogonom na unutarnje izgaranje uz potpuno električne varijante. Također, tržišta izvan Europske unije nastavit će dobivati benzinske i dizelske kombije jer tamo propisi o emisijama nisu tako strogi.

image

Citroen e-Jumpy

Citroen

Citroen, Peugeot i Opel su objavili odvojena priopćenja u kojima objašnjavaju da je odluka donesena kako bi se osigurala održivost ovih modela u budućnosti. Istodobno, to je korak u pravom smjeru jer svaka tvrtka prelazi na električni asortiman u Europi.

image

Opel Vivaro-e

Opel

Citroen je rekao da ‘manje aerodinamična silueta i povećana težina monovolumena rezultiraju većom potrošnjom goriva što ponudu benzina i dizela čini manje relevantnom‘. U tom kontekstu Vincent Cobee, izvršni direktor Citroena, vjeruje da će ë-Berlingo i ë-SpaceTourer biti dovoljni da privuku kupce.

image

Opel Zafira-e

Marin Tomaš

Što se tiče električnih pogonskih sklopova, kompaktni kombiji dobivaju bateriju od 50 kWh, dok kombiji srednje veličine dobivaju i opcionalnu bateriju od 75 kWh. Bez obzira na njihovu veličinu, svi Stellantisovi EV-ovi opremljeni su jednim prednjim električnim motorom koji proizvodi 136 KS (100 kW) i 260 Nm okretnog momenta.

image

Peugeot e-Expert

Peugeot

Prema podacima JATO Dynamicsa, prodaja Stellantisovih putničkih kombija bila je jaka prošle godine, ali velika većina su bile varijante s unutarnjim izgaranjem. Točnije, od siječnja do studenog, Citroen Berlingo prodan je u 26.179 primjerka, a slijede ga Peugeot Rifter s 22.490 jedinica i manje popularni Opel Combo s 12.929 prodanih primjeraka. U segmentu kombija srednje veličine, Opel Zafira prodana je u 9338 primjeraka, a slijede ga Peugeot Traveler s 7319 jedinica i Citroen SpaceTourer s 5820 jedinica.

image

Peugeot e-Traveler

Peugeot

Fiat je već najavio novu generaciju Scude koji je sestrinski model Opel Vivara, Zafire, Peugeota Experta i Travelera te Citroena Jumpyja i SpaceTourera. Međutim, ostaje nepoznato hoće li novi model biti predstavljen kao električni ili konvencionalni. Promjene vjerojatno neće utjecati na stari Fiat Doblo čija je novija generacija već najavljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 20:10