Finski aerodrom

Puna garaža skupocjenih auta: Rusi ovdje parkiraju, odlaze na odmor i zaobilaze zabranu letova

Turisti ulaze u Finsku s vizom koju izdaje jedna od mnogih zemalja i samo koriste Helsinki za tranzit do svoje krajnje destinacije

Skupocjeni automobili u finskoj garaži Helsinki

 YouTube Screenshot

Skupi luksuzni automobili, uključujući Porsche modele i Bentleyje, postali su najučestaliji automobili u finskoj garaži zračne luke Helsinki, dok bogati Rusi traže načine kako izbjeći ograničenja Europske unije za putovanja iz Rusije.

Jedan od odgovora Europske unije na napad na Ukrajinu bila je zabrana ulaska ruskim zrakoplovima u europski zračni prostor, što je potez koji je Rusima otežao izlazak iz zemlje. Zaobilazno rješenje za one koji su dovoljno blizu da putuju cestom je da otputuju u susjednu Finsku i uhvate let iz zračne luke glavnog grada Helsinkija.

Turisti ulaze u Finsku s vizom koju izdaje jedna od mnogih zemalja i samo koriste Helsinki za tranzit do svoje krajnje destinacije.

Samo u srpnju bilo je preko 230.000 graničnih prijelaza iz Rusije u Finsku, u odnosu na 125.000 u lipnju kada su ruska ograničenja putovanja zbog COVID-a još uvijek bila na snazi.

Ali mnogi Finci, uključujući ministra vanjskih poslova Pekku Havisto, nisu oduševljeni zbog situacije. Prema pravilima EU-a Finska ne smije zatvoriti svoje granice za određene nacionalnosti.

Takva vrsta odluke može se donijeti samo na razini EU, a to je ono što Haavisto želi da se sljedeće dogodi.

"Bilo bi dobro kada bi zemlje bile spremne razgovarati o situaciji na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a krajem kolovoza", rekao je Haavisto za novinsku agenciju AFP. "U isto vrijeme dok će Finska i baltičke zemlje ograničiti te vize, bilo bi dobro da sve zemlje EU-a donesu slične odluke", dodao je.

Ruski turisti s kojima je AFP razgovarao u helsinškoj zračnoj luci činili su se manje entuzijastičnima u vezi s mogućnošću daljnjih ograničenja na njihovu sposobnost putovanja.

"Nisam siguran da nam ne bi trebalo dopustiti da putujemo", rekao je Pavel Alekhin novinarima. “Mislim da bi svi trebali putovati jer kada vidite kako žive druge mirne zemlje, onda i vi postajete mirniji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:04