RETROVIZOR

Propustili ste, pogledajte: Ovo je deset najčitanijih članaka na Autoklubu u 2021.

Najčešće ste čitali servisne teme, ali i priče o napuštenim grobljima automobila
 Pregled godine

Prošla godina donijela je hrpu lijepih, ali i potpuno nevjerojatnih priča. Pregledom najčitanijih članaka u 2021. godini na portalu Autoklub.hr saznali smo što vas je najviše zanimalo.

Najviše pregleda imale su servisne teme, odnosno savjeti i trikovi kojima se koriste vozači, a mnogi od vas voljeli su pogledati i potpuno destruktivna videa poput urušavanja betonskog tornja na automobile ili dizanja u zrak Tesle s 30 kilograma dinamita.

Često ste čitali i priče o napuštenim grobljima automobila, a pratili ste i svaki potez Mate Rimca.

Popis deset najčitanijih tekstova koji slijedi tek je mali dio onoga o čemu smo pisali prošle godine...

10. Skriven 30 godina: U Sarajevu rušili staru garažu i pronašli originalni Fiat 850 Sport Coupe

image
Facebook Printscreen Dnevnadozaautica

Među ljubiteljima automobila pojam "barn find" ima posebno značenje. Naime, radi se o slučajnom i nenadanom pronalasku starog, ponekad rijetkog i egzotičnog automobila, ili više njih u nekom ambaru, staroj zgradi ili štali, a na kojeg ili koje su odavno svi zaboravili.

Jedan takav slučajan pronalazak dogodio se u susjednoj BiH, u Sarajevu...

Priču pročitajte OVDJE.

9. Utrka ubrzanja između Rimac Nevere, Porschea Taycana i BMW-a M5 završila potpunim uništavanjem

image
YouTube Screenshot

Zaboravite na Bugatti i Model S Plaid, jer je hiperautomobil 2021. godine Rimac Nevera. Po cijeni od 2 milijuna eura (15 milijuna kuna), hrvatska pridošlica ima nevjerojatnih 1914 KS i 2360 Nm okretnog momenta. Nije teško zamisliti koliko je Nevera brza i okretna, a Mat Watson iz CarWowa dobio je priliku sam to iskusiti, u utrci ubrzanja protiv Porschea Taycana i BMW-a M5 (F90).

Priču pročitajte OVDJE.

8. Elon Musk potpuno je ignorirao hrvatsku Neveru: Evo što mu je poručio Mate Rimac

image
Rimac Automobili, Profimedia

Matu Rimca zasmetala je činjenica što Musk uporno tvrdi kako je njegov novi Model S Plaid serijski automobil s najboljim ubrzanjem na svijetu. Prema Rimcu, spornim se pokazuje ubrzanje od 2 sekunde kao najbrže na svijetu za serijske automobile, koliko je potrebno da Muskova limuzina iz stajanja uhvati 100 km/h. S druge strane, Rimac Nevera istinski je hiper automobil od 1914 KS koji ipak ubrzava bolje...

Priču pročitajte OVDJE.

7. Carinici zasukali rukave: Rekordan broj kazni zbog nezakonitog korištenja auta stranih pločica

image
Ranko Šuvar/CROPIX

Barem 60 posto automobila koje ovdje vidite oduzeto je jer su imali strane registarske oznake, a za upravljačem su bili zatečeni hrvatski državljani koji ih nisu imali pravo koristiti na našim cestama, objasnio nam je Robert Kučinac, voditelj Odjela za prodaju robe iz Carinske uprave: 'Automobile male vrijednosti prodajemo za dijelove, jer smo svjesni da nitko od kupaca neće htjeti platiti poseban porez, a bez toga se vozilo ne može registrirati u Hrvatskoj. Ako prodaja u tri pokušaja ne bude uspješna, automobil šaljemo u reciklažu'.

Priču pročitajte OVDJE.

6. Istekla mu garancija: Finac s 30 kilograma dinamita digao u zrak Teslu S

image
Screenshot/Youtube

Tuomas Katainen, vlasnik modela Tesla S iz 2013. godine sa svojim je automobilom doživio niz problema. Nakon posljednjeg pregleda, Tesla ga je obavijestila da će mu trebati nova baterija koja košta oko 20.000 eura jer mu garancija više ne vrijedi.

No, umjesto popravka, Katainen je odlučio nabaviti 30 kilograma eksploziva i dignuti u zrak svoj automobil. Da priča bude bizarnija, na vozačko mjesto postavio je lutku Elona Muska.

Priču pročitajte OVDJE.

5. Pogledajte trenutak urušavanja parking tornja: ‘Auti su u sekundi pretvoreni u palačinke!‘

image
Youtube screenshot

Nevjerojatna snimka prikazuje potpuno uništene automobile pod težinom betona urušenog parkirnog tornja u Saudijskoj Arabiji u gradu Khobaru. Incident se dogodio u listopadu.

Priču pročitajte OVDJE.

4 . Krećete odmah ili čekate da se motor zagrije? Većina vozača je u zabludi i radi štetu svom autu

image
Željko Puhovski /CROPIX

S generacije na generaciju prenose se 'dobronamjerni' savjeti i trikovi o pametnom korištenju automobila u hladnim mjesecima. Vjerojatno ne postoji vozač u Hrvatskoj koji nije dao ili primio savjet da automobil nakon paljenja treba ostaviti da radi i tako dođe na radnu temperaturu.

Priču pročitajte OVDJE.

3. U betonskom bunkeru otkriveni deseci legendarnih BMW-a, Mercedesa, Porschea...

image
Facebook GTboard

Privatni kolekcionar bogatu kolekciju modernih klasika najfinije vrste drži na jednom mjestu nedaleko Tbilisija u Gruziji. Uz modele BMW M3 e30, M3 e36, M5 e34, Mercedesa E500 W124, Mercedesa E 55 AMG generacija W210 i W211 i ostalih, tu su i kultna Lancia Delta HF Integrale, te jedinstveni modeli poput rijetkog AC Schnitzera ACS3 A.R.T., Mercedesa CLS55 AMG IWC Ingenieur Edition i E55 AMG, Lorinsera 560 SEL W126, Mercedesa S600 W140 i SL-a 60 AMG R129, Corvette ZR1, Maybacha 57S, Alpine e36 B3 3.2 Cabrio...

Priču pročitajte OVDJE.

2. Pogledajte groblje 3000 nikad voženih BMW-a i Minija koji već šest godina trunu na ledini

image
Instagram/screenshot

Prije šest godina kanadsku luku Halifax pogodilo je zimsko nevrijeme, a u procesu transporta s broda na željeznicu te dalje do salona, tamo se zateklo točno 2966 naručenih potpuno novih BMW-a i Minija. BMW je milijardu i 125 milijuna kuna vrijednu pošiljku jednostavno otpisao...

Priču pročitajte OVDJE.

1. Koliko bara za sigurnu vožnju? Puno vozača zimi pogrešno pumpa gume, a samo je jedno ispravno

image
Profimedia

U područjima zemlje s više snijega na cestama zimi, postoji staro uvriježeno mišljenje kako su nedovoljno napumpane gume bolje za vožnju po snijegu jer gume tada ostvaruju veći kontakt s podlogom. No, vožnja s nedovoljno napuhanim gumama po zimi sa snježnim padalinama višestruko povećava vjerojatnost sudara. Dakle, samo pravilno napumpane gume bolje voze kroz snijeg, štede gorivo i ne manje važno - traju dulje.

Priču pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:04