Croatia Rally

Probijen i drugi rok: Izgleda da u Hrvatskoj WRC utrku nećemo gledati ni 2026.

Jamstva za sufinanciranje su zapela, zbog čega su organizatori Croatia Rallyja probili i drugi rok za prijavu

WRC Croatia Rally, ilustracija

 CROPIX

Nakon četiri uspješna WRC izdanja Croatia Rallyja, iduće godine na domaćim cestama nećemo vidjeti najbolje relijaše svijeta. Unatoč ponuđenom ugovoru za trogodišnje razdoblje od 2025. do 2027., Hrvatska nažalost nije pronašla mjesto u kalendaru Svjetskog reli prvenstva.

O razlozima ispadanja iz elitnog kruga pisali smo još sredinom srpnja, kada je objavljen prvi nacrt WRC kalendara za 2025. Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja, kao razloge za ovakav ishod naveo nam je tada nepotpunu dokumentaciju, odnosno izostanak jamstvenog pisma naše Vlade kojim se potvrđuje financiranje WRC projekta, zbog čega je i probijen rok za potpisivanje novog ugovora s WRC Promoterom. No, istodobno se pojavila nova, realna opcija ponuđena od strane promotora.

image

WRC Croatia Rally, ilustracija

CROPIX

Hrvatskim organizatorima, naime, ponuđeno je da se uključe u kalendar Europskog rally prvenstva 2025., odnosno organizacija ERC utrke u jesenskom periodu, a potom da ponovno organiziraju WRC utrku u sezonama 2026. i 2027. Zvučalo je to dobro, jer bismo tako u samo pola godine ugostili dva vrhunska reli natjecanja, s obzirom na to da je Europsko prvenstvo posljednjih godina doživjelo renesansu po broju posada i kvaliteti automobila.

Uz novu ponudu stigao je i novi rok. Organizatori Croatia Rallyja trebali su do 29. kolovoza dostaviti već spomenutu dokumentaciju, ali nažalost ni ovaj put nisu bili bolje sreće. Dokumentacija ponovno nije na vrijeme poslana u Munchen, gdje se nalazi sjedište tvrtke WRC Promoter koja od 2022. uz WRC drži i komercijalna prava za Europsko rally prvenstvo. Razlog? Ponovno je izostalo jamstveno pismo naše Vlade o financiranju cijelog projekta.

image

WRC Croatia Rally, ilustracija

CROPIX

No, možda nije sve izgubljeno. Od osam država koje su ugostile jednu od ovogodišnjih ERC utrka njih barem dvije izlaze iz kruga organizatora, tako da još uvijek postoji šansa da sljedeće godine organiziramo ERC utrku, koja je našim organizatorima postavljena kao uvjet za povratak WRC utrke u sezoni 2026. Iz šturih podataka koje smo dobili iz Munchena, čini se da ERC kalendar za 2025. nije gotov, te da će prvi prijedlog biti objavljen koncem listopada. U svakom slučaju, čini se da izgledi za povratak WRC utrke u Hrvatsku još postoje. Možda su mršavi i tanki, ali još postoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 21:21