SVE KOMPLEKSNIJE

Prije biste pročitali Gospodara prstenova: Za knjigu uputa za ovaj auto treba 11 sati i 45 minuta

Iako su upustva sve duža jer su automobili sve kompleksniji, većina vozača ih ne čita budući da informacije dobivaju putem YouTubea
Audi uputstva
 Audi

Tko je od vas čitao uputstva za rukovanje vozilom? Spomenuta uputstva, odnosno priručnik koji dolazi sa vozilom vozači najčešće odlažu u pretinac za rukavice, a kreću sa čitanjem tek ako im nešto nije jasno. S obzirom da su automobili sve složeniji i napredniji, jasno je kako su i priručnici u današnje vrijeme puni teksta o stavkama za koje bi vozači trebali znati. Primjerice, sigurnosni sustavi i njihovo funkcioniranje, novi infotainment sustavi sa mnoštvom opcija - sve to zahtjeva prilagodnu i uputstva prije nego što ih možete iskoristiti u punom potencijalu.

Stoga su priručnici također sve duži i složeniji, a zanimljivo istraživanje proveo je tim Bristol Street Motorsa koji su otkrili da čak 60 posto vozača ne čita uputstva prije prve vožnje. To je i logično - većina ljudi u današnje vrijeme prije kupnje automobila gleda različite sadržaje vezane uz isti, najčešće na YouTubeu gdje mogu dobiti kvalitetne informacije o onome što ih zanima.

Nakon toga, tu je i posjet salonu i prezentacija prodajnog savjetnika. Nakon toga vozač, odnosno budući vlasnik zapravo dosta dobro poznaje svoje vozilo. Uz to, puno je lakše objasniti i shvatiti nešto gledajući video nego čitajući tekst. Upravo je to i potvrdilo istraživanje prema kojem je većina novih vlasnika informacije o automobilima dobila putem YouTubea, općenito interneta te prijatelja.

Ipak, 29 posto ispitanika tvrdi da su u potpunosti proučili i pročitali svoje priručnike automobila. A to znači da su potrošili i mnogo vremena! Naime, istraživanje je nadalje pokazalo da čitanje cijelog priručnika može trajati preko 11 sati! Da, dobro ste pročitali - za novi Audi A3 novopečeni će vozači morati izdvojiti 11 sati i 45 minuta ako žele proći svaku stavku. Primjera radi, to je više nego što bi im trebalo da pročitaju knjigu: Gospodar prstenova - Dvije kule.

image
tablica priručnici
bristolstreet.co.uk

Ništa jednostavniji nije priručnik Seat Ibize ali i nove Mercedes A-klase u kojoj je velik dio uputstva vjerojatno vezan uz MBUX sustav koji koristi umjetnu inteligenciju. Pogledajte top ljestvicu sa zanimljivim brojkama:

image
tablica priručnici
bristolstreet.co.uk

Izvor: Bristol Street Motors

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:18