AKTUALNO

Poznati svi detalji: Predstavljena 11. generacija Honde Civic Sedan puna svježe tehnologije

Novi Civic nastojat će ostati jedan od najprodavanijih automobila u Americi posljednjih 50 godina...
Honda Civic
 Honda

Nakon kratkog priopćenja javnosti s jednom fotografijom ovog mjeseca, jučer je predstavljena 11. generacija Honde Civic, i to u izvedbi limuzine s četverim vratima. Doznajemo kako joj je osvježena tehnologija, a cilj kompanije je nastaviti rekord jednog od najprodavanijeg automobila u SAD-u posljednjih 50-ak godina. Kako bi se to postiglo, Honda se vratila izvornoj pojednostavljenoj filozofiji dizajna koja je 70-ih godina doživjela ogroman uspjeh.

image
Honda Civic Sedan
Honda

I zaista, novi Civic ima malo dizajnerskih linija i izgleda čisto. Kako bi pojednostavili dizajn, Honda je pomaknula dno stupova vjetrobranskog stakla nazad za dva centimetra, zbog čega poklopac motora izgleda dulje i ima klasične proporcije.

Oštra linija koja presijeca karoseriju i ulijeva se u stražnja svjetla Civica zadržana je namjerno. Uz to, limuzina izgleda mnogo šire zbog snažnijih stražnjih "ramena" i široko postavljenih LED svjetla. "Sve to pridonosi automobilu koji nije opterećen težinom nepotrebnih dizajnerskih natuknica", izjavila je Honda. Dostupne će biti i tri nove boje: Meteorite Gray Metallic, Sonic Gray Pearl i ekskluzivna Morning Mist Blue Metallic.

image
Honda Civic Sedan
Honda

Ulaskom u kabinu zapazit ćete mnoštvo zaslona. Novi Civic u standardu dolazi s 10,2-inčnom digitalnom instrument pločom i 7-inčnim infotainment sustavom, što je mnogo veće od dimenzija odlaznog modela. Kao dio filozofije dizajna "Man Maximum / Machine Minimum", Honda je odlučila zadržati fizičke kontrole za određene značajke poput klima uređaja i zvučnog sustava, koji može imati 12 Bose zvučnika.

Prilikom odabira materijala u unutrašnjosti gledala se praktičnost, tako da zaboravite "klavirsko crne" detalje na kojim ostaju otisci prstiju. Umjesto toga, korišten je dizajn mrežastih saća koji izgleda čisto i otmjeno, a skriva otvore za zrak koji bi narušili sklad kontrolne ploče.

image
Honda Civic Sedan
Honda

Pomicanje vjetrobranskog stakla omogućilo je veću vidljivost van automobila, dok su duže i šire dimenzije stvorile više prostora za glavu, noge, bokove i ramena, stoga se može reći kako je novi Civic prostraniji nego ikad. Međuosovinski razmak duži je za 3,5 centimetara, što pridonosi boljoj stabilnosti i uglađenijoj vožnji. Uz to, strateška uporaba čelika i aluminija visoke čvrstoće, torzijska krutost bolja je za 8 posto u odnosu na stariji model. A uz sve to, smanjena je težina vozila.

Danas svi novi automobili imaju mnoštvo sigurnosnih značajki, barem na zapadnim tržištima. Civic svoj paket aktivne sigurnosne tehnologije naziva Honda Sensing, koji je poboljšan novom kamerom koja pruža šire vidno polje te sustavom koji prepoznaje pješake, bicikliste i druga vozila. Tempomat je poboljšan prirodnijim kočenjem i bržom reakcijom, te značajkom zadržavanja u traci.

image
Honda Civic Sedan
Honda

Ispod poklopca motora moći ćete birati između dva četverocilindrična motora – 2,0-litrenog atmosferca sa 160 KS (118 kW) i 187 Nm okretnog momenta te 1,5-litrenog motora s turbopunjačem koji proizvodi 182 KS (134 kW) i 240 Nm okretnog momenta, što je za 7 KS više od istog motora u prošloj generaciji. Osim toga, smanjena je i potrošnja goriva.

Nova limuzina trebala bi doći u salone ovog ljeta, a proizvodit će se u Hondinoj tvornici u Ontariju u Kanadi. Kompaktna izvedba očekuje se za nekoliko mjeseci. Međutim, cijene još nisu najavljene, ali očekuje se malo više od 21,250 dolara koliko stoji dosadašnji osnovni modela iz 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:59