SLUŽBENO JE

Posljednji RS6 s unutarnjim izgaranjem: Audi potvrdio da će sljedeća generacija biti hibrid

Dodatni detalji nisu poznati, iako je način na koji će RS6 Avant evoluirati vjerojatno najveća transformacija modela u povijesti

Audi RS6 generacije

 Audi

Trenutna generacija RS6 Avanta bit će povučena sredinom desetljeća, a njegov nasljednik trebao bi stići krajem 2025. ili početkom 2026. U intervjuu za Wheels, bivši šef Audi Sporta i sadašnji voditelj istraživanja i razvoja u Audiju, Stephan Reil, u osnovi je potvrdio da će novi sportski karavan biti hibrid. Dodatni detalji nisu poznati, iako je način na koji će RS6 Avant evoluirati vjerojatno najveća transformacija modela u povijesti dosad.

image

2004. Audi RS6 Avant

Audi

"Naravno da je ovo pravi put, mogu vam reći da će u sljedećoj generaciji biti više hibridizacije", rekao je Reil za publikaciju. "Ovo je naš put prema potpuno elektrificiranim automobilima". U određenoj je mjeri čak i današnji RS6 Avant elektrificiran – snažni 4,0-litreni twin-turbo V8 podržan je blagim hibridnim sustavom – ali njegov nasljednik oslanjat će se na plug-in hibridnu tehnologiju.

image

Audi A6 e-tron Avant Concept

Audi

Kada Audi RS6 Avant generacije C9 stigne 2026., bit će to posljednji brzi karavan tvrtke koji će imati motor s unutarnjim izgaranjem. Ne znamo hoće li ispod poklopca motora biti V8, ali Reil navodi da će njegov nasljednik biti isključivo električni. Izvršni direktor osvrnuo se na evoluciju prethodnih generacija RS6 Avantsa kada je govorio o budućim modelima.

image

Audi A6 e-tron Avant Concept

Audi

"Emisije su postale sve važnije nakon C6 generacije. Zatim smo na C7 imali smanjenje s V10 na V8, uveli smo deaktivaciju cilindra, a na C8 imamo 48-voltni blagi hibridni sustav". Ove godine Audi slavi 20. obljetnicu RS6 Avanta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:13