skandal, obrisali ga

Porsche iz reklame za novi 911 S/T digitalno maknuo kip Isusa: ‘Kajemo se, vratit ćemo ga nazad‘

Porsche je izrazio žaljenje što je religiozni spomenik, kip ‘Cristo Rei‘ u Portugalu, isključen iz videa, priznajući pogrešku

Cristo Rei, Portugal

 Twitter Screenshot

Nostalgična video reklama za Porsche 911 S/T, kojom se obilježava 60 godina kultnog sportskog automobila, izazvala je kontroverzu na društvenim mrežama kada je korisnik primijetio da Cristo Rei – kip Isusa Krista koji gleda na grad Lisabon u Portugalu – je digitalno uklonjen iz pozadine u određenoj sceni. Kao odgovor na reakciju, Porsche se odmah ispričao i ponovno postavio video s kipom vraćenom u prvobitni položaj.

Reklama od 2 minute i 30 sekundi prikazuje različite generacije 911 u vožnji usred postavki koje su točne za njihova razdoblja, naglašavajući napredovanje modela tijekom vremena. Značajno, dio videa koji se proteže od oznake 0:44 do 0:45 obuhvaća rijeku Tejo, graciozno povezujući portugalske gradove Lisabon i Almadu.

Međutim, oštri promatrači primijetili su upadljivu odsutnost unutar pozadine. Zbunjujuće je da je proces uređivanja doveo do uklanjanja visoke statue “Santuário de Cristo Rei” (28 metara) sa svoje pozicije na vrhu pijedestala od 81 metar, izazivajući pitanja o obrazloženju iza ovog propusta.

Korisnik Twittera Alex B primijetio je propust i požalio se javnom objavom koja je prikupila više od 5,8 milijuna pregleda. Njegova objava u petak je natjerala Porsche da ponovno postavi novu verziju reklame u nedjelju, ovaj put s kipom Isusa u pozadini.

Prema izvješću Fox Businessa, Porsche je objavio izjavu u kojoj izražava kajanje zbog incidenta i priznaje da je izmjena videa, koja je rezultirala izbacivanjem vjerskog spomenika, bila pogreška. Izjava glasi: “U preliminarnom rezu filma proizvedenog u Europi, kip Cristo Rei je nenamjerno izostavljen. Iskreno se ispričavamo i prepoznajemo nevolju koju je ovo prouzročilo. Sporni video je uklonjen".

Multinacionalne tvrtke, uključujući proizvođače automobila, često imaju oprezan stav prema vjerskim simbolima i referencama. Iako je ovaj pristup razumljiv, u slučaju Porschea, bolja alternativa bi mogla biti potpuno isključiti ovu specifičnu scenu iz montaže, umjesto pokušaja brisanja vjerskog spomenika iz vidokruga.

image

Cristo Rei, Portugal

CM Almada

Prema informacijama iz Wikipedije, “Santuário de Cristo Rei,” katolički spomenik koji prikazuje Krista s raširenim rukama, izgrađen je 1959. godine. Stoji kao nadgledna figura iznad Lisabona, smješten u susjednom gradu Almadi. Spomenik je podignut kao izraz portugalske zahvalnosti što je pošteđen "neposrednih razornih posljedica" Drugog svjetskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:21