GOSPODARSKI KRIMINAL

PODIGNUTA OPTUŽNICA Šefovi VW-a optuženi za ilegalan utjecaj na kretanje cijena dionica koncerna Volkswagen jer su znali za ilegalan softver

dr. Herbert Diess, CEO Volkswagena
 Profimedia, AFP

Njemačko državno odvjetništvo u Braunschweigu podiglo je u utorak optužnicu protiv bivših i aktualnih članova uprave koncerna Volkswagen zbog sumnje u svjesno zataškavanje skandala oko manipuliranih dizelskih motora.

"Državno odvjetništvo Braunschweig je nakon završetka opsežne istrage podiglo optužnicu protiv dr. Martina Winterkorna, Dietera Poetscha i dr. Herberta Diessa.

Ovim bivšim i sadašnjim članovima uprave Volkswagen AG se predbacuje da su protivno zakonima namjerno prekasno obavijestili tržište dionica", stoji u priopćenju Državnog odvjetništva Braunschweig koje je zaduženo za istragu u slučaju Volkswagen.

Odvjetništvo smatra da su članovi uprave bili svjesni da bi tzv. Dizel skandal i novčane kazne koje su rezultirale iz ovog skandala mogle negativno utjecati na vrijednost dionica VW-a.

"Optuženi su time ilegalno utjecali na kretanje cijena dionica koncerna Volkswagen", stoji u obrazloženju.

U optužnici se na 636 stranica navodi kako je bivši član uprave Winterkorn "najkasnije od svibnja 2015." znao za postojanje ilegalnog softvera ugrađenog u dizel motore modela koncerna Volkswagen diljem svijeta.

Aktualni članovi uprave Poetsch i Diess su za isto saznali nekoliko mjeseci kasnije, u svakom slučaju prije nego li su krajem studenog 2015. američke vlasti objavile rezultate istrage koje su otkrile manipulacije kojima su automobili davali lažne informacije o emisiji štetnih plinova.

Brojni vlasnici dionica su podigli tužbe zbog gubitaka. VW je tek nakon objave američkih vlasti obavijestio tržišta kapitala o manipulacijama.

Odvjetnik Martina Winterkorna je već odlučno odbacio navode iz optužnice.

Zbog posljedice manipulacija softverom koji pokazuje razine štetnih emisija motora Volkswagen je samo u SAD-u do sada bio prisiljen na isplatu preko 20 milijardi eura odštete. Slični procesi u Europi su još u tijeku.

Procjenjuje se da je ilegalni softver za manipulaciju rezultata ugrađen u preko 11 milijuna vozila.

Skandal oko manipulacije dizel motorima je potaknuo i javnu raspravu u Njemačkoj o štetnosti ovih motora, što je rezultiralo i zabranom prometa u nekim gradovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:47