Nedostaje vozača

Počela testiranja: Izrael jedna od prvih zemalja koja će isprobati autonomne autobuse

Nakon odobrenja, nova strategija omogućit će autonomnim autobusima da se presele na javne ceste, prometujući autobusnim linijama

Autonomni autobus

 Enviro

Čini se da će Izrael postati jedna od prvih zemalja koja će isprobati autonomne autobuse dok traže načine za automatizaciju mogućnosti javnog prijevoza. Taj se korak radi kako bi se smanjile prometne gužve uz povećanje sigurnosti i poboljšanja usluge.

Četiri autobusne tvrtke odabrane su za početna ispitivanja: Egged, Metropolin, Dan i Nateev Express. Naravno, prva probna putovanja autobusom neće biti dostupna javnosti, a svaka će tvrtka imati zadatak dokazati sigurnost, održivost i poslovnu izvedivost svog autonomnog vozila, što će se odvijati na zatvorenim cestama.

image

Sono Motors solarni autobus

Sono Motors

Nakon odobrenja, strategija će omogućit autonomnim autobusima da se presele na javne ceste, prometujući autobusnim linijama u dvogodišnjem probnom razdoblju.

Cilj će biti prijeći na flotu autonomnih vozila koja rade bez vozača za samo nekoliko godina.

Prema The Jerusalem Postu, jedan od motivatora iza ovog poteza je rješavanje nedostatka radne snage u Izraelu, jer se nacija suočava s velikim nedostatkom vozača autobusa.

Vlada je osigurala sredstva u iznosu 61 milijuna izraelskih šekela (123 milijuna kuna), uz pomoć Izraelske uprave za inovacije i Ayalon Highwaysa.

image

Autonomni autobus (digitalni prikaz)

Intel Benteler

Iako još uvijek nisu imenovani pružatelji autonomnih tehnologija, navodno postoji 600 start-upa za pametni prijevoz sa sjedištem samo u Izraelu, a broj poduzeća usmjerenih na autonomna vozila raste za 26 posto svake godine.

Dok autonomni automobili i taksiji često zauzimaju središte pozornosti, automatizacija javnog prijevoza poput autobusa nudi još jedan način za gradove da potaknu prihvaćanje javnog prijevoza pouzdanim uslugama i povećanom učestalošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:25