ZLOUPOTREBA POTPORA

Plug-in hibridi više nisu poželjni: Njemačka ukida subvencije za ekološka vozila

Smanjuju se potpore i za potpuno električna vozila, a jedan od razloga je preprodaja subvencioniranih vozila na drugim tržištima

Javna punionica u Njemačkoj (ilustracija)

 Johann Hinrichs/Alamy/Alamy/Profimedia

Njemačka Vlada odlučila je potpuno ukinuti subvencije za plug-in hibridna vozila do kraja godine. Uz ukidanje potpora za plug-in hibride, prepolovit će i subvencije za kupovinu potpuno električnih automobila.

Razloga za takvu odluku je mnogo, a jedan od najvažnijih je ogroman rast unosne preprodaje 'subvencioniranih' vozila na drugim tržištima.

Ministar u Vladi Robert Habeck pojasnio je odluku o ukidanju subvencija za plug-in hibride: 'Želimo izoštriti fokus na potpuno električne automobile i više se usredotočiti na zaštitu klime. Naše mišljenje je da plug-in hibridi imaju dovoljno kupaca i više im nije potrebno javno financiranje. Iako i dalje podržavamo prodaju električnih automobila, od prvog siječnja iduće godine, postupno planiramo smanjiti potporu i za njih' - završio je Habeck.

image
Andreas Arnold/AFP/Profimedia

Kako piše AutomotiveNews, subvencija na plug-in hibride u iznosu od 4500 eura se ukida, a subvencija za električne automobile će se iduće godine s aktualnih 6000 smanjiti na 4000 eura. Godinu kasnije potpora će iznositi samo 3000 eura.

Takva odluka naišla je na negodovanje dijela javnosti, a u ime predstavnika njemačke autoindustrije (VDA) oglasila se predsjednica udruge Hildegard Müller: Ovaj potez ugroziti će povećanje električne mobilnosti i zanemariti potrebe kupaca. Plug-in hibridi služe kao pioniri za prijelaz na električnu mobilnost'.

U Njemačkoj je prošle godine prodano 680 tisuća elektrificiranih automobila, od toga 325 tisuća plug-in hibrida. Vlada je za subvencije izdvojila više od tri i pol milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:01