SAVJETNIK AUTO KLUBA

Pet zamki: Ovo su problemi koji se pojavljuju ako parkirate automobil i ne koristite ga više tjedana

Bilo da još radite od kuće ili ostavljate auto parkiranim radi dužeg odmora, morate razmisliti o tome što će to značiti za njega

Parkirani automobil (ilustracija)

 Web Screenshot

Bilo da radite od kuće ili ostavljate automobil na mjestu radi dužeg odmora, morate razmisliti o tome što će rijetko korištenje značiti za njega. Manje se voziti znači više razmišljati o održavanju automobila. Bez obzira je li vaš automobil star pet ili 50 godina, pripazite na ove uobičajene zamke ako ga parkirate kod kuće nekoliko tjedana, piše familyhandyman.com.

1. Oslabljen akumulator

Vjerojatno najčešći problem kod parkiranja vozila na tjedan ili više je akumulator. Moguće je da je vaš akumulator već bio ispražnjen ili je "slabiji" zbog standardnog samopražnjenja pa automobil teže pali.

image

Akumulator (ilustracija)

Arhiva

Ako vam je akumulator potpuno ispražnjen tada auto uopće neće upaliti, a zdrav akumulator trebao bi to moći nakon par tjedana stajanja. No, osim kupnje novog opcija je i vožnja kao biste ga ponovo napunili, uglavnom je dosta pola sata, a najviše cijeli sat u lošijim uvjetima. Trebalo bi biti dovoljno da akumulator bude dovoljno napunjen. U tom periodu ne gasite motor. Vozite normalnom brzinom i ne morate podizati broj okretaja.

2. Korodirane kočnice

image

Zahrđale kočnice (ilustracija)

Web Screenshot

Tjedan dana stajanja u mokrim uvjetima mogu uzrokovati malo korozije na kočnicama, ili ih čak zaglaviti. Kako biste to izbjegli, povremeno premjestite vozilo ili parkirajte u garaži gdje je automobil zaštićen od vremenskih nepogoda. Ako se hrđa razvije tijekom nekoliko tjedana, vjerojatno je riječ samo o maloj površinskoj koroziji na diskovima. Možda ćete isprva primijetiti malo škripanje; u većini slučajeva će nestati nakon nekoliko kočenja.

3. Ustajalo gorivo

Ako vam automobil stoji dva mjeseca ili više, a da ne potrošite puni spremnik goriva, poduzmite neke mjere opreza kako biste izbjegli potencijalne probleme s motorom poput gubitka učinkovitosti, grubog rada ili čak nemogiućnosti paljenja. Nadotočite spremnik kad se vratite - time se smanjuje količina zračnog prostora u spremniku za kisik koji razgrađuje gorivo i smanjuje rizik od korozije uslijed kondenzacije.

4. Neravnine na gumama

image

Neravnine na gumama (ilustracija)

Jack Mobile Tyres

Ako je vozilo parkirano tri mjeseca ili dulje, gume se mogu iskriviti, točnije gazni sloj postaje ravan, posebno ako imaju nizak tlak. Pripazite na ovo posebno u hladnim mjesecima, jer niže temperature uzrokuju pad tlaka u gumama. Početak jeseni dobro je vrijeme za provjeru tlaka u gumama jer nizak tlak može biti štetan za sigurnost i učinkovitost tijekom vožnje.

Ako parkirate automobil na dulje vrijeme, povremeno ga pomaknite tako da stoji na drugom mjestu na gumama. Malo napumpajte gume.

5. Štetočine

image

Štetočine u automobilu (ilustracija)

Web Screenshot

Miševi i drugi glodavci mogu napravitividljivu štetu vozilima, žvačući žice ili prljajući unutrašnjost. To je zato što oni vole mračna i tiha mjesta. Možete smanjiti rizik od toga ako je vaš automobil parkiran u garaži koja se svakodnevno koristi ili ako je izložen sunčevoj svjetlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:15