AKTUALNO

Ovo im se nije svidjelo: Hyundai navodno prekida svoje partnerstvo s Rimcem

Tvrtke su se udružile za razvoj novih tehnologija za automobile, ali budućnost tog partnerstva sada je upitna

Mate Rimac i Hyundai

 Profimedia

Konglomerat Hyundai-Kia je u 2019. godini uložio 90 milijuna dolara (643.6 milijuna kuna) u Rimac grupu, hrvatskog proizvođača i dobavljača električnih vozila i komponenti. Tvrtke su se udružile za razvoj novih tehnologija za automobile, ali budućnost tog partnerstva sada je upitna

image

Mate Rimac

Bugatti

Naime, Automotive News Europe navodi kako je Porsche prošle godine povećao svoj udio u Rimcu, što je navodno dovelo do toga da Hyundai želi raskinuti s Rimcem. Treba napomenuti kako se publikacija navodi na anonimne izvore, a Hyundai još nije reagirao na glasine.

Kada su se Hyundai i Rimac Automobili udružili, Hyundai je otkrio da u planu imaju najmanje dva vozila - potpuno električnu varijantu Hyundai "srednjeg sportskog automobila" s oznakom N i model pokretan gorivim ćelijama.

image

Hyundai RM19 Prototype

Hyundai

Električni model koji će navodno biti lansiran početkom 2023., dovršit će svoj razvoj unutar tvrtke Hyundai.

Kada je Hyundai ulagao u Rimac, uzeo je 12-postotni udio u tvrtki, koji bi tvrtka mogla prodati ako se partnerstvo završi. Glasnogovornik Rimca je, kada je upitan oko situacije, rekao da kompanija ima dva projekta u tijeku s južnokorejskim proizvođačem automobila. Glasnogovornik je dodao da je jedan završen, te da dvije kompanije razgovaraju o nekoliko budućih proizvoda.

image

Hyundai RM19 Prototype

Hyundai

U ožujku 2021. Porsche je povećao svoj udio u Rimcu sa 15,5 na 24 posto. Međutim, tada je Porsche istaknuo da mu njegov udjel nije dao kontrolni utjecaj. Nekoliko mjeseci kasnije Rimac i Bugatti udružili su snage i postali Bugatti-Rimac, čiji je Porsche vlasnik 45 posto. Rimac je vlasnik preostalih dionica.

image

Rimac Nevera

Rimac Automobili

Od svog osnutka 2009. godine, kompanija Rimac Automobili je znatno narasla. Ne samo da kompanija razvija vozila i EV pogonske sustave za druge proizvođače vozila, već razvija i vlastiti hiperautomobil Neveru.

Prošlog mjeseca je završeno zimsko testiranje uoči isporuka kupcima koje će uskoro početi, a u planu je 150 primjeraka potpuno električnog hiperautomobila od 1914 KS (1407 kW) koji košta 2 milijuna eura (15.1 milijun kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:38