zombi automobili

Ovi su automobili prošle godine prodani ‘novi iz salona‘, a proizvodnja im je davno završila

Na listi neobičnosti za 2023. godinu ističe se i Fiat 124 Spider, s čak 28 registriranih primjeraka

Fiat, Alfa, Dodge

 Stellantis

Dodge je okončao proizvodnju fantastičnog sportaša Vipera 2017. godine nakon 26 godina karijere i nekoliko generacija, bez nasljednika za ovu legendu sportskih automobila s kamionskim V10 motorom.

Iako se Viper povukao s tržišta, posljednjih godina javio se zanimljiv fenomen "zombi automobila" - vozila koja i dalje ostvaruju prodaju i "prvu registraciju" iako su formalno godinama više ne proizvode.

Analizirajući podatke o registraciji za 2023. u SAD, prošle su godine prodana dva "nova" Dodgea Vipera, čime se nastavlja prodaja ovog modela iako je prestao s proizvodnjom još 2017. godine.

image

Dodge Viper

Dodge

Fenomen prodaje Vipera nakon prekida proizvodnje nije nov; isti se događaj bilježi već nekoliko godina unatrag. U 2022. godini prodana je jedan primjerak, a u prethodnim godinama registrirano je četiri vozila 2021. i 2020. godine.

Ukupno, u posljednje četiri godine, čak 11 novih Vipera pronašlo je svoje vlasnike, unatoč završetku proizvodnje u Detroitu u kolovozu 2017.

Kako se automobilska vremena mijenjaju ovakvi automobil postaju sve zanimljiviji entuzijastima koji kupuju modele s nula kilometara koji su ostali po skladištima i izložbenim prostorima auto kuća.

image

Alfa 4C

Alfa Romeo

Sličan scenarij dogodio se i s Alfa Romeom 4C, sportskim automobilom s karbonskom bazom i središnje smještenim motorom.

Iako je proizvodnja završena 2019. godine, registracijski podaci za 2023. godinu pokazuju kako je jedan primjerak pronašao vlasnika prošle godine, ukazujući na trajanje interesa za ovim automobilom.

image

Fiat 124 Sport

Fiat

Na listi neobičnosti za 2023. godinu ističe se i Fiat 124 Spider, s čak 28 registriranih primjeraka. Ovaj talijanski sportski automobil, bliski rođak Mazde MX-5, proizvodio se od 2016. i 2019. kada je proizvodnja ugašena zbog malog interesa u usporedbi s Miatom. Ipak, četiri godine nakon prestanka proizvodnje, zabilježeno je više od dvadeset registriranih primjeraka 124 Spidera, pokazujući da i dalje postoje ljubitelji ovog roadstera.

Acura (Honda) NSX se također više ne proizvodi i to od 2022. ali ih je pet pronašlo kupce prošle godine, a još uvijek ih ima po američkim salonima koji čekaju kupce.

Toyota Land Cruiser i to primjerci iz 2021. također su pronašli sedam novih kupaca prošle godine, a zanimljivo, "preko bare" se sedam kupaca našlo i za "kragujevački ponos" Fiat 500L i to proizvedenih 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:40