ISTRAŽIVANJE

Ove godine se sve prokrenulo: Električni auti nisu poželjni, vozači i dalje žele benzince i dizelaše

Istraživanje je također otkrilo da su benzinci i dalje najpopularniji. Pri kupnji automobila 31 posto ispitanih biralo bi benzinca

Električni auti na punjaču

 Imago/Alamy/Alamy/Profimedia

Unatoč sveopćoj električnoj invaziji, vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem i dalje su uvjerljivo najpopularnija među potencijalnim kupcima. Još jedna potvrda toga dolazi nam iz najnovijeg istraživanja Targobanka koje je provedeno u Njemačkoj, a koje je prenijela Njemačka tiskovna agenciji DPA.

image

Električni auto, punjenje

Vladimir Gerdo/TASS/Profimedia

Prema tom istraživanju, pri kupnji automobila 68 posto ispitanih radije bi biralo motor s unutarnjim izgaranjem nego električni automobil. Ipak, taj postotak je malo pao u odnosu na istraživanje provedeno 2023. godine u kojoj je benzince i dizelaše preferiralo 72 posto potencijalnih kupaca. Istodobno, 31 posto ispitanih smatra da motori s unutarnjim izgaranjem više nisu suvremeni. U reprezentativnom online istraživanju koje je proveo institut za istraživanje javnog mnijenja Forsa sudjelovalo je 1009 vozača.

image

Benzinska, punjenje gorivom

lenawurm/Shotshop GmbH/Profimedia

Istraživanje je također otkrilo da su benzinci i dalje najpopularniji. Pri kupnji automobila 31 posto ispitanih prednost bi dalo benzinskim motorima, dok bi 13 posto odabralo dizel. 15 posto odlučilo bi se za automobil s hibridnim pogonom, a samo 3 posto za automobil s gorivnim ćelijama. 17 posto ispitanih htjelo kupiti električni automobil, a preostalih 21 posto bilo je neodlučno.

image

Električni automobil, punjenje

-/Wavebreak/Profimedia

Prema ovom istraživanju, 29 posto vlasnika automobila koji imaju motore s unutarnjim izgaranjem planira prijeći na alternativni pogon. Ovaj postotak je u osjetnom padu jer 2023. je tako nešto planiralo 36 posto vlasnika vozila.

image

Punjenje električnih auta Njemačka

Michael Gstettenbauer/imago stock&people/Profimedia

Ipak, prema istraživanju, imidž električnih automobila poboljšao se posljednjih godinu dana. Tako 43 posto ispitanih smatra da su električni automobili ekološki prihvatljiviji od motora s unutarnjim izgaranjem, što je 4 postotna boda više nego 2023. godine. Vezano uz električne automobile potencijalne kupce najviše odbijaju visoka nabavna cijena, ekološki šteta baterija, njihov ograničeni vijek trajanja, nerazvijena mreža punionica i prekratak doseg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:17