bizarno objašnjenje

Osiguranje mu ugradilo crnu kutiju u stari VW Polo pa poslalo kaznu: ‘Vozio je 869 km/h, ima veća stopala‘

Poznato i kao telematsko osiguranje, "Black box" koristi tehnologiju za praćenje i bilježenje ponašanja vlasnika police u vožnji

Mladi vozač, ilustracija

 Alamy/Profimedia

Priča iz Velike Britanije: kad je 17-godišnji Flynn Gardiner kupio svoj prvi automobil, Volkswagen Polo vrijedan svega 2000 eura, čak stariji i od njega, pretpostavio je da će njegovi troškovi osiguranja biti gotovo nikakvi. Ali mladi Flynn, koji boluje od raka, nije mogao biti više u krivu, piše Daily Mail.

Taj student strojarstva dobio je zapanjujuću godišnju premiju osiguranja u iznosu većem od 3000 eura, daleko više nego što je njegov honorar u Burger Kingu. Flynnu nije preostalo mnogo izbora nego ugraditi "crnu kutiju" na donju stranu poklopca motora što su zatražili su njegovi osiguravatelji iz Wise Drivinga.

Osiguranje automobila uz "crnu kutiju", poznato i kao telematsko osiguranje, koristi tehnologiju za praćenje i bilježenje ponašanja vlasnika police u vožnji. Cilj je mjeriti koliko vozači dobro voze i koliko su sigurni za volanom.

Tako je Flynn, koji kaže da je vozio posebno sigurno kako bi izbjegao kaznu, bio zbunjen kad su mu osiguravatelji poslali kaznu u iznosu od 180 funti (207 eura) zbog prebrze vožnje. Ali Flynnova majka, Nancy - kao drugi vozač na njegovoj polici - rekla je da je Flynn koristio svoj auto samo za odlazak na fakultet i posao.

Smatrajući da je bizarno da aplikacija nema podataka za pohranu loših rezultata vožnje, započela je vlastitu istragu i zatražila podatke na kojem se kazna temelji. Nakon što su joj poslani podaci, Nancy je mislila da se radi o šali - brojke su pokazivale da je njezin sin dostigao brzine koje bi i novi Lamborghini teško mogao postići.

Nancy je rekla: "Piše da je kroz rezidencijalno područje vozio brzinom od 193 km/h, ali i da je prešao 144 kilometra u 10 minuta pa ispada da je vozio 869 km/h". Ali kada je nazvala Wise Driving da se raspita o brojkama, Nancy kaže da su stvari postale još bizarnije. Nancy je rekla: "Bila sam potpuno zaprepaštena. Žena je rekla "pa, veličina cipela može utjecati na to." Ako imaju veća stopala, to može utjecati na kontrolu nad pedalama".

image

Osiguranje, ilustracija

Profimedia

"Flynn je u rujnu dobio dozvolu i iskoristio svoj novac da kupi svoj prvi automobil. Pa kad mu je rečeno da će mu osiguranje ipak biti poništeno, osjećao se jako loše", rekla je njegova majka.

Nakon što je primila potvrdu da će polica biti prekinuta, Nancy je zaustavila izravno terećenje i zatražila osiguranje kod druge tvrtke, Admiral. Ali tu nije bio kraj. Nancy tvrdi da je u roku od 48 sati Wise Driving počeo gnjaviti njezina sina "taktikama zastrašivanja".

Nancy je tvrdio da su mu "prijetili" utjerivači dugova i rekli su mu da će biti izveden na sud ako ne plati. "Bio je trenutak kada je rekao da će morati prodati svoj automobil". Majka tvrdi da par nije čuo ništa od Wise Drivinga nakon što ih je podsjetila da je "zastrašivanje maloljetnika s utjerivačima dugova nezakonita i da ima kopije svih poruka".

Kako osiguranja koriste ‘crnu kutija‘, GPS za praćenje brzine i lokacije vozača

Poznato i kao telematsko osiguranje, "Black box" koristi tehnologiju za praćenje i bilježenje ponašanja vlasnika police u vožnji.

Cilj je osiguranje vozača temeljiti na tome koliko voze i koliko su sigurni (ili rizični) za volanom.

Telematika se oslanja na kombinaciju telekomunikacijske tehnologije, uključujući bežične uređaje kao što su mobiteli i GPS.

‘Crna kutija‘ je ili fizički instalirana u automobilu ili postoji kao aplikacija za pametni telefon. Povezuje se s GPS uređajem koji mjeri i bilježi brzinu vozila, lokaciju, prijeđenu udaljenost, učestalost vožnje i doba dana kada je automobil u pokretu.

Ostali čimbenici performansi vožnje koji se mogu mjeriti uključuju koliko snažno vozač pritišće kočnice, koliko brzo automobil ubrzava i koliko oštro vozač skreće u zavoj.

Svi ti podaci pretvaraju se u ocjenu koju osiguravajuće društvo može koristiti za postavljanje personalizirane premijske stope za vozača. Što je bolji rezultat, to bi premija trebala biti niža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:21