DO 2024. SAMO STRUJA

Opelovi noviteti stigli u Hrvatsku: Combo-e i Zafira-e upotpunili gamu električnih modela

Opel će kroz dvije godine kupcima ponuditi električnu izvedbu svakog osobnog i lakog gospodarskog vozila
 Opel

Opel je upotpunio gamu električnih vozila na domaćem tržištu.

image
Opel

Uz već poznate modele iz programa osobnih automobila Corsa-e i Mokka-e te dostavni Vivaro-e, domaći zastupnik njemačke marke novinarima je predstavio i tri velika pojačanja: Combo-e u dostavnoj (Cargo) i putničkoj (Life) izvedbi te putničku varijantu Zafira-e Life baziranu na modelu Vivaro-e.

image
Opel

Opel Combo-e Life ima jedna ili dvoja klizna bočna vrata, a dostupan je u standardnoj izvedbi duljine 4,40 metara i XL varijanti duljine 4,75 metara, uz mogućnost odabira pet ili sedam sjedala. Kraća izvedba s pet sjedala ima prtljažnik od 597 dok dulja izvedba nudi 850 litara. Zapremnina prtljažnika kraće izvedbe s preklopljenim stražnjim sjedalima utrostručuje se na 2126 litara, a dulja izvedba vozila može prenijeti do 2693 litre.

Ovisno o odabranom profilu vožnje, Combo-e Life može prijeći do 280 kilometra bez punjenja litij-ionske baterije od 50 kWh (WLTP). Baterija se do 80 posto može napuniti za približno 30 minuta. Zahvaljujući snazi od 100 kW (136 KS) i 260 Nm zakretnog momenta od električnog pogonskog sustava, Combo-e Life s mjesta do 100 km/h ubrzava za 11,7 sekundi, dok najveća (elektronički ograničena) brzina iznosi 135 km/h.

Poznati sustav regenerativnoga kočenja dodatno povećava učinkovitost. Također, Combo-e Life spreman je za razne mogućnosti punjenja, od zidnih kutija do brzog punjenja ili kabela za punjenje iz utičnice za kućanstvo. Na javnoj stanici za punjenje istosmjerne struje snage 100 kW, punjenje baterije od 50 kWh do 80 posto traje oko 30 minuta. Combo-e Life ima ugrađen jednofazni punjač od 7,4 kW kao dio standardne opreme, te snažni trofazni punjač od 11 kW kao opciju.

image
Opel

Vozaču su na raspolaganju brojne napredne tehnologije i sustavi pomoći, od kojih većina već u osnovnoj opremi uključuje kontrolu proklizavanja IntelliGrip, zadržavanje u traci, upozorenje na umor vozača, prepoznavanje prometnih znakova, upozorenja na frontalni sudar sa zaštitom pješaka i automatskog kočenja u slučaju opasnosti.

Za bolji suživot vozača i vozila brinu usluge i aplikacije 'OpelConnect' i 'myOpel' s posebnim rješenjima za električna vozila. Usluge su dostupne putem aplikacija.

image
Opel

Combo-e Cargo pridružuje se Vivaru-e kao najnoviji član Opelove potpuno električne obitelji lakih gospodarskih vozila. Također, uskoro stiže i novi model Movano-e, što znači da će cijeli portfelj lakih gospodarskih vozila tada biti električan. Opel će nuditi električnu inačicu svakog modela osobnog vozila i lakog gospodarskog vozila do 2024.

Uz teretne prostore i nosivosti vodeće u klasi (do 4,4 m3 i do 800 kg), potpuno električni kompaktni kombi njemačkog proizvođača nudi četiri sjedala uz sjedalo vozača u izvedbi s dva reda sjedala. Ovisno o profilu vožnje i uvjetima, Combo-e Cargo može prijeći do 275 kilometara bez potrebe za punjenjem litij-ionske baterije od 50 kWh (WLTP1). Kupci na javnim punionicama mogu 'napuniti' bateriju do 80 posto za približno 30 minuta.

image
Opel

Zafira-e Life dostupna je u tri duljine, a u maksimalnoj varijanti nudi devet sjedala. Zahvaljujući snazi od 100 kW (136 KS) i okretnom momentu električnog pogonskog sustava od 260 Nm, Zafira-e nudi odlične performanse. Ovisno o potrebama, kupci mogu birati između dvije veličine litij-ionske baterije: 75 kWh s dosegom do 330 km ili 50 kWh s dosegom do 230 km (prema WLTP testiranju) za vozače koji prelaze kraće svakodnevne udaljenosti. U gradu je moguće prevaliti 477 kilometara.

image
Opel

Na javnoj punionici s istosmjernom strujom od 100 kW punjenje baterije od 50 kWh do 80 % traje približno 30 minuta (približno 45 minuta za bateriju od 75 kWh). Opel nudi ugrađene punjače koji osiguravaju najbrže vrijeme punjenja i dug vijek trajanja baterije (pokrivene osmogodišnjim jamstvom ili do 160 000 prijeđenih kilometara). Zafira-e se odlikuje snažnim trofaznim ugrađenim punjačem od 11 kW ili jednofaznim ugrađenim punjačem od 7,4 kW kao standardnom opremom.

image
Opel

Na raspolaganju vozaču je 14 sustava pomoći, od upozorenja na frontalni sudar i automatskog kočenja do zadržavanja vozila u traci i prepoznavanja prometnih znakova.

Zafira-e Life dostupna je za 318.200 kuna, Combo-e za 219.000, a Combo-e Life za 266.700 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:35