SVJETSKA PREMIJERA

Novi RS Q8 Performance je najsnažniji benzinski Audi u povijesti i najbrži SUV na Nürburgringu

Audi RS Q8

 Audi Media

Otprilike devet mjeseci nakon što je predstavljen redizajnirani Audi Q8, stigle su i obnovljene RS verzije: snažni RS Q8 i još moćnija verzija RS Q8 Performance. Ovaj vodeći model upravo je postavio novi rekord kruga oko staze Nürburgring Nordschleife, prešavši legendarnu stazu za 7 minuta i 36,698 sekundi čime je srušen rekord Porschea Cayennea Turbo GT iz 2021. godine.

image

Audi RS Q8

Audi Media

Obje verzije Audija RS Q8 pokreće 4-litarski V8 s dva turbopunjača, koji u osnovnom modelu ima 600 KS i 800 Nm što auto do 100 km/h ubrza 3,8 sekundi. Oni koji žele još više mogu odabrati RS Q8 Performance. Ovaj model ima 640 KS i 850 Nm što je ujedno i najveća snaga u nekom benzinskom serijskom cestovnom Audiju u povijesti. Ovaj model 100 km/h dostiže za samo 3,6 sekundi. Maksimalna brzina je kod oba modela ograničena na 250 km/h, no uz nadoplatu Audi će je povećati na 280 ili 305 km/h.

image

Audi RS Q8

Audi Media

Snagu na sve kotače kod oba modela prenosi automatski mjenjač Tiptronic koji nakon redizajna ima još brža vremena mijenjanja stupnjeva Oba modela također imaju mehanički središnji diferencijal i opremljeni su prilagodljivim zračnim ovjesom koji može promijeniti visinu vožnje za čak 90 mm.

image

Audi RS Q8

Audi Media

Audi je oba modela opremio elektromehaničkim aktivnim stabilizatorom naginjanja kako bi se smanjila bočna pomicanja karoserije. Ovaj sustav se sastoji od dva mala elektromotora smještena između dvije polovice stabilizatora bi se smanjilo pomicanje karoserije na neravnim cestama. Kada je automobil u zavoju, motor okreće stabilizatore u suprotnom smjeru jedan od drugoga, smanjujući nagib. Osim toga, oba modela imaju serijsko upravljanje svim kotačima.

image

Audi RS Q8

Audi Media

Audi je standardni model opremio ogromnim prednjim diskovima od 420 mm s čeljustima s 10 klipova i stražnjim diskovima od 370 mm. RS Q8 Performance standardno dobiva karbonsko-keramičke diskove od 440 mm sprijeda i 370 mm straga. Automobili već u seriji imaju ogromne naplatke od 22 inča, no ako vam to nije dovoljno nude se i veći od 23 inča. Također, za Performance verziju mogu se dobiti i kovani kotači do 23 inča koji su osjetno lakši od standardnih 22-inčnih.

image

Audi RS Q8

Audi Media

Osim još agresivnijeg izgleda, dva modela redizajnom dobivaju tri nove opcije metalik boje Sakhir Gold, Ascari Blue i Chili Red. Standardni RS Q8 ima sjajno crne bočne retrovizore, prednji spojler, obloge prozora i stražnji difuzor, dok RS Q8 Performance dobiva mat karbonske bočne retrovizore, elemente prednjeg spojlera i mat sivi stražnji difuzor. Kupcima će biti ponuđena tri paketa dizajna za interijer u crvenoj, sivoj i plavoj boji.

image

Audi RS Q8

Audi Media

Podatke o početku prodaje i cijenama u Hrvatskoj još nemamo no znamo da prodaja u Njemačkoj kreće već 27. lipnja po cijenama od 141.900 eura za RS Q8 i od 155.700 eura za RS Q8 Performance.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 23:27