IAA MOBILITY MüNCHEN

Novi Mercedes-AMG EQS 53 raspolaže sa 761 KS i opremljen je posebno dizajniranim sportskim zvukom

Energija se pohranjuje u 400-voltnu litij-ionsku bateriju kapaciteta 107,8 kWh pa domet iznosi od 526 do 580 km
Mercedes-AMG EQS 53
 Mercedes

Mercedes je upravo predstavio vrhunsku varijantu svoje velike električne limuzine - Mercedes-AMG EQS 53 4MATIC+ s pogonom i upravljanjem na sva četiri kotača, 560 kW (761 KS) i 1020 Nm što je dostupno uz opcijski paket Dynamic Plus i samo u načinu rada "Race Start".

Standardno, električni AMG EQS ima dva elektromotora uz još jedan poseban s potpisom AMG za ukupno 658 KS i 950 Nm.U snažnijoj varijanti sa 761 KS ubrzava za 3,4 sekunde za razliku od 3,8 sekundi (osnovna varijanta) dok je najveća brzina elektronički ograničena na 250 km/h s paketom Dynamic Plus dok kod standardnog modela iznosi 220 km/h.

image
Mercedes-AMG EQS 53
Mercedes

Energija se pohranjuje u 400-voltnu litij-ionsku bateriju kapaciteta 107,8 kWh i prema Mercedesu domet prema WLTP-u iznosi od 526 do 580 km što je manje od 770 km kod varijante bez AMG dorade, ali još uvijek nije loše za sportski orijentirani električni automobil koji teži 2655 kg.

Upravljiva stražnja osovina s pomakom pod kutem od 9 stupnjeva u vožnji zavojima automobil čini agilnijim, ali i spretnijim u gradu jer smanjuje krug okretanja velike limuzine u uskim prostorima.

image
Mercedes-AMG EQS 53
Mercedes

Kočnice su na visokoj razini: sprijeda su postavljeni diskovi promjera 415 mm sa šesteroklipnim čeljustima te diskovi promjera 378 mm s jednoklipnim čeljustima straga. Kupci mogu odabrati i opcionalne AMG keramičke kočnice s većim diskovima od 440 mm sprijeda. U oba slučaja sustav i-Booster najbolje iskorištava rekuperaciju energije i hidraulične kočnice.

image
Mercedes-AMG EQS 53
Mercedes

S obzirom na to da je riječ o AMG modelu ekipa iz Affalterbacha je osmislila AMG Sound Experience, poseban sustav zvuka koji emitira buku kroz zvučnike unutar kabine i izvan automobila. Vozač može birati između različitih načina rada - Balanced, Sport, Powerful i opcijskih performansi uključenih u AMG Dynamic Plus paket - neovisno o odabranom načinu vožnje.

Što se dizajna tiče, AMG varijanta EQS-a ima iste prednje i stražnje odbojnike kao i sportska AMG linija standardnog modela no dolazi nova kromirana rešetka s Panamera uspravnim trakama, većem stražnjem spojleru te AMG naplacima od 21 ili 22 cola.

image
Mercedes-AMG EQS 53
Mercedes

Sportska električna limuzina može se dodatno prilagoditi opcijskim paketom AMG Night Package Dark Chrome, AMG karbonskim elementima, ili crvenim kočionim čeljustima. Unatoč promjenama u dizajnu, Mercedes-AMG EQS 53 je i dalje prilično aerodinamičan s koeficijentom otpora od 0,23 Cd.

U kabini pronalazimo standardnu hyperscreen nadzornu ploču s MBUX infotainmentom koji sada sadrži zaslone specifične za AMG te funkcije poput opcijskog telemetrijskog sustava AMG Track Pace.

image
Mercedes-AMG EQS 53
Mercedes

Sportski detalji u kabini uključuju AMG sjedala presvučena umjetnom kožom Artico (Nappa koža je opcionalna), AMG upravljač s ravnim dnom od Nappa kože, aluminijske papučice, crvene šavove na sjedalima i AMG -prostirke i svjetleće natpise na pragovima vrata.

Prvi električni AMG na tržištu se očekuje početkom iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:50