NESTALI BEZ TRAGA

Nova žrtva internet kupovine: Mladić iz Pazina ‘kupio‘ bager pa ostao bez nekoliko tisuća eura

Odmah po uplati internetska stranica je ugašena, a navodni prodavatelj s njim je prekinuo svaku komunikaciju

Ilustracija

 Arhiva/CROPIX

Iz istarske Policijske uprave u utorak su priopćili kako im je 19-godišnjak u Pazinu prijavio da je na internetskom oglasniku pronašao oglas u kojem se prodaje bager JCB.

Nakon razmjene podataka mailom, a prema dogovoru s ‘prodavateljem‘ iz Velike Britanije, mladić je prije desetak dana za kupnju bagera s prikolicom i troškove prijevoza uplatio ‘više tisuća eura‘.

No, odmah po uplati internetska stranica je ugašena, a navodni prodavatelj s njim je prekinuo svaku komunikaciju - piše Hina.

image

Policija, ilustracija

Arhiva/CROPIX

Osim što poduzimaju mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti ovog kaznenog djela, u policiji ponovno ističu kako se na pojedinim internetskim stranicama učestalo objavljuju oglasi čiji je cilj prijevara kupaca.

Stoga građane pozivaju da budu oprezniji i ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji različitih proizvoda.

Kako ne bi postali žrtve prijevara, upozoravaju građane da budu oprezni prilikom kupnje putem interneta, da kupuju od provjerenih izvora, provjeravaju trajna plaćanja, dobro razmisle prije nego udovolje prodavateljima te da čuvaju podatke o plaćanju.

Policija građanima predlaže i da pri online trgovini koriste kreditne kartice, provjere je li prijenos podataka prikladno zaštićen, uvijek spremaju sve važne dokumente vezane uz takvu kupnju, ne šalju novac unaprijed te nikada i nikome elektronskom poštom ne šalju broj kartica, PIN ili druge podatke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:58