NOVA SURADNJA

Nova izvedba Tesle model Y dolazi s kineskim pogonskim sklopom, a proizvodit će se u Njemačkoj

Tesla i BYD su formirali partnerstvo, a zahvaljujući njemu kineski proizvođač je već počeo Teslu opskrbljivati svojim baterijama

Tesla Y, ilustracija

 Tesla

Nova, osnovna izvedba Tesle Model Y koja će se proizvoditi u Njemačkoj bit će po svemu sudeći opremljena pogonom koji djelomično dolazi iz Kine, odnosno njihovog automobilskog diva BYD. Tesla je već dobila odobrenje EU-a za taj model donosi Teslamag.de.

Tesla i BYD su formirali partnerstvo, a zahvaljujući njemu kineski proizvođač je već počeo Teslu opskrbljivati svojim baterijama. Proizvodnja novi izvedbe Modela Y bi navodno trebala početi tijekom ovog ili idućeg mjeseca.

image

Tesla Y na punjaču

Marin Tomaš

U dokumentima do kojih je došao Teslamag.de novu izvedbu interno zovu "Type 005", a auto ima bateriju kapaciteta 55 kWh što je dovoljno za još uvijek vrlo dobrih 440 km dosega. Potrošnja energije je samo 15,5 kWh na 100 kilometara.

Navodno se radi o revolucionarnoj strukturalnoj bateriji koja je djelomično dio strukture automobila. Sličan koncept je BYD već ranije predstavio na svojem modelu Seal. Novi izvedba Modela Y ima 2087 kg što je 66 kg manje od verzije s baterijom od 60 kWh koja je certificirana prije godinu dana. Očekuje se službena potvrda novog modela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:11