VRAĆANJE SATA

Noćas su kazaljke na satu vraćene jedan sat unazad: Evo kako to utječe na vozače

Sa subote, 28. listopada do nedjelju, 29. listopada s 3 na 2 sata počelo je zimsko računanje vremena

Vožnja noću (ilustracija)

 Profimedia

U ranim jutarnjim satima sa subote, 28. listopada na nedjelju, 29. listopada odvila se tradicionalna jesenska promjena vremena. Satovi će se vratiti unatrag i u tri će biti dva sata: vozači dobivaju sat vremena odmora, ali se istovremeno moraju suočiti s posljedicama ovog pomicanja. Kako to utječe na vožnju?

Počevši od subote, dani će se činiti kraćima... a bit će i kraći: do 21. prosinca ima manje sunčanih sati. Nešto relevantno kada sjednete za volan, jer 90% informacija koje vozač dobiva dolazi kroz oči, koje su sada suočene sa scenarijem s nepovoljnim uvjetima. Promjena vremena također uzrokuje neravnotežu kod ljudi.

image

Vožnja noću (ilustracija)

Profimedia

Više pospanosti

Vraćanje sata za jedan sat unatrag daje vam sat vremena više sna, no u isto vrijeme, proizvodi određeni nedostatak kontrole u vašem odmoru: on može biti manji i lošije kvalitete. To ima utjecaj na zdravlje ljudi, a u slučaju vozača to se pretvara u veći rizik od pospanosti i umora.

U takvim uvjetima vozači imaju manje refleksa i više griješe. Iz tog razloga, stručnjaci preporučuje pridržavanje redovitog rasporeda obroka i odmora. Poseban naglasak stavlja na spavanje od preporučenih osam sati. Smjernice su posebno važne u danima nakon promjene vremena.

image

Vožnja noću (ilustracija)

Profimedia

Manje svjetla za vožnju

Umoran i pospan vozač lošije percipira svoju okolinu. Ako tome dodamo činjenicu da dani imaju manje sati svjetla, dobivena kombinacija povećava rizik za volanom. Razlog? Taj nedostatak svjetla uzrokuje širenje zjenica: u tom kontekstu oko više radi s perifernom mrežnicom. Ili što je isto: osoba pati od blage noćne miopije.

Tijekom vožnje noću, vozači se mogu suočiti s povećanim naprezanjem očiju, suznim očima i svrbežom. Osim toga, gube 30% sposobnosti vida, dok se oštrina smanjuje za 70%. Osjećaj dubine i sposobnost mjerenja udaljenosti također su lošiji.

Ostali učinci promjene vremena

image

Vožnja noću (ilustracija)

Profimedia

DGT podsjeća da promjena vremena također može utjecati na raspoloženje vozača, uzrokujući nervozu, tjeskobu ili tugu. Ovim osjećajima moramo dodati distrakcije, glavobolje ili razdražljivost. Sve to može utjecati na vožnju. Još ako je "južina"...

Kako bi učinak ovih stanja bio minimalan, Preporučuje se nekoliko smjernica. Poduzmite iznimne mjere opreza i smanjite brzinu za otprilike 20%: osobito između četiri ujutro i šest ujutro. Upravo u tom rasponu razine upozorenja padaju zbog umora i kada je manje svjetla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:37