čeka se benzinac

Nitko ga ne želi: Nakon pauziranja Fiat produžio obustavu proizvodnje električnog 500 zbog slabe potražnje

Ova je mjera nužna zbog trenutnog nedostatka narudžbi povezanih s velikim poteškoćama, kažu u Fiatu

Fiat 500e

 Fiat

Stellantis je najavio da će produžiti obustavu proizvodnje za potpuno električni Fiat 500e do 1. studenog zbog niske potražnje. Tvrtka je prvobitno zaustavila proizvodnju modela 500 13. rujna, planirajući pauzu od četiri. No sada je izvjesno da će prekid proizvodnje u tvornici Mirafiori u Italiji trajati još najmanje tri dodatna tjedna.

Odluka, izvještava Reuters, dolazi uz izjavu koju je Fiat dao sindikatima, a u kojoj se tvrdi da je tržište električnih automobila u Europi "u velikim problemima".

Prilikom inicijalnog prekida proizvodnje u rujnu su iz Stellantisa za Reuters izjavili: “Ova je mjera nužna zbog trenutnog nedostatka narudžbi povezanih s velikim poteškoćama s kojima se susreću svi proizvođači, a posebno europski, na europskom tržištu električne mobilnost”.

image

Fiat 500e bez loga na reklami

YouTube Screenshot

Unatoč prekidu proizvodnje, Fiat 500 bi uskoro trebao dobiti novi zamah. Stellantis planira uložiti više od 100 milijuna eura u automobil u sljedeće dvije godine i tako uvesti hibridnu benzinsku verziju koja bi se trebala prodavati mnogo bolje od skupe električne. Stellantis to radi zbog smanjene potražnje za električnim modelima, ali i pritiska talijanskih vlasti za očuvanje radnih mjesta i proizvodnje u talijanskoj tvornici Fiata.

Stari 500 s motorom s unutarnjim izgaranjem proizveden u Poljskoj, koji je koristio potpuno drugačiju platformu, prestao se proizvoditi tijekom ljeta jer nije zadovoljavao nove propise EU-a o kibernetičkoj sigurnosti. Ipak proizvodnja ovog 500 nije potpuno prestala jer se model još uvijek proizvodi u sjevernoj Africi, ali te verzije se ne izvoze u Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 12:53