VELIKO ISTRAŽIVANJE

Nevidljivi zločin: Koliko automobila u Hrvatskoj ima vraćenu kilometražu?

Studija je provedena na temelju kupoprodajnih ugovora u posljednjih godinu dana
 Arhiva Auto klub

Iako su neke zapadnoeuropske zemlje poznate po velikim novčanim, pa čak i zatvorskim kaznama za prevarante koji vraćaju kilometražu na automobilima, na manje razvijenim tržištima obično nema dovoljno resursa za rješavanje takvih problema.

Za naše kupce glavni izvori rabljenih automobila su Njemačka, Francuska, Belgija, Nizozemska i Italija, no upravo te prekogranične kupovine su najrizičnije jer se upravo tu najčešće krivotvori kilometraža.

Internetska platorma za istraživanje povijesti automobila CarVertical upravo je objavila rezultate analize tržišta u Europskoj uniji.

image
Arhiva Auto klub

Prema njima, najlošije stanje je u Latviji i Ukrajini, a slijede Litva, Rumunjska, Estonija, Bugarska, Poljska i Srbija.

Iako je Hrvatska bolja od navedenih zemalja, daleko smo od razvijenih zapadnih zemalja.

Statistika otkriva da kod nas jedan od deset automobila (10,33 posto) ima vraćenu kilometražu. Isto tako, ukupan udio uvezenih automobila iz inozemstva je nešto manji od 70 posto, a u prosjeku se radi o 43.913 vraćenih kilometara.

image
Car Vertical

Studija je provedena analizirajući kupoprodajne ugovore u posljednjih godinu dana, a rezultati se temelje na šest glavnih kriterija:

1) Postotak automobila s vraćenom kilometražom

2) Prosječan broj vraćenih kilometara

3) Postotak oštećenih automobila

4) Prosječna vrijednost štete

5) Postotak uvezenih rabljenih automobila

6) Prosječna starost provjerenih automobila

image
Car Vertical
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:03