NAJGORI SCENARIJ

Nestašica dizela u Europi: Hoće li spremnici na benzinskim postajama ostati prazni?

Gorivo iz Rusije i dalje stiže u Europu, ali trgovina postaje sve teža
 AFP

Europa je suočena s nestašicom dizela jer su nakon invazije na Ukrajinu osjetno smanjeni priljevi iz Rusije.

Kako navodi Bloomberg, podaci konzultantske tvrtke Energy Aspects predviđaju da će zalihe dizela u ožujku pasti na najnižu razinu od 2018. godine. Gorivo iz Rusije i dalje stiže u Europu, ali trgovina postaje sve teža. Brodarske tvrtke, banke i kupci postali su vrlo oprezni u pogledu opskrbe energentima iz Rusije zbog neizvjesnosti izazvane sankcijama.

image
AFP

Na summitu u Švicarskoj, u organizaciji Financial Timesa, čelnici globalnih trgovačkih kompanija izrazili su veliku zabrinutost zbog trenutnog stanja.

Izvršni direktor Trafigura grupe Jeremy Weir upozorio je da bi aktualna situacija mogla rezultirati praznim spremnicima na benzinskim postajama: 'Rat uvelike utječe na količinu goriva u Europi. Tržište dizela je vrlo zategnuto i vjerojatno će doći do gubitka zaliha. Ne isključujemo mogućnost da spremnici na nekim benzinskim postajama ostanu suhi'.

I čelnik kompanije Gunvor, Torbjorn Tornqvist razmišlja slično: Ruske rafinerije smanjuju proizvodnju i ovo je postao globalni problem. Posebno za Europu koja bi uskoro mogla ostati kratka s dizelom'.

image
Getty Images

Početkom tjedna, francuska naftna kompanija TotalEnergies objavila je više neće potpisivati ​​niti obnavljati ugovore o kupnji nafte i naftnih derivata iz Rusije, s ciljem da se obustave sve kupnje najkasnije do kraja 2022.

U Europi, dizel drži gotovo 70 posto udjela u ukupnoj količini prodanog goriva, a koristi ga oko 40 posto automobila.

Budući da se transport na starom kontinentu u velikoj mjeri oslanja na dizel, eventualne nestašice izazvale bi lančanu reakciju i dovele do rasta cijena brojnih drugih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:00