Za sve isto

‘Nema više privilegija!‘ Nova švedska vlada preko noći ukinula subvencije na električne aute

Udruga Mobility Sweden objašnjava što znači ukidanje bonusa za električna vozila od strane nove vlade

Volvo XC40 Recharge

 Volvo

Nova švedska vlada ukinula je državne subvencije za kupnju koje su bile dostupne i za električna vozila i za plug-in hibride. Kako je objavljeno na web stranici vlade, vozila naručena nakon 8. studenoga 2022. više neće ispunjavati uvjete za takozvani "klimatski bonus".

“Ova nova uprava donijela je odluku bez konzultacija. Štoviše, priopćili su to jako kasno” kaže Mattias Bergman, izvršni direktor Mobility Swedena.

To znači da su ljudi koji su se u tom trenutku odlučili za bonus imali samo 24 sata da donesu odluku. Stoga su saloni ostali otvoreni do ponoći.

image

Volvo XC40 Recharge

Volvo

Kao i u slučaju Norveške, Švedska ima vrlo razvijeno tržište električnih vozila. Do kraja 2020., prema švedskoj industrijskoj organizaciji BIL Sweden, udio električnih i plug-in hibridnih automobila premašio je udio benzinskih i dizelskih automobila. Upravo je to razlog drastične odluke nove Vlade.

image

Prodaja novih automobila u Švedskoj, graf

Web Screenshot

Troškovi kupnje i korištenja ovih automobila sada su usporedivi s onima benzinskih ili dizelskih automobila i "stoga državna subvencija za uvođenje na tržište više nije opravdana".

To je objavila nova vladajuća stranka u Švedskoj. “Utjecaj će sada biti sporija elektrifikacija od očekivane sa subvencijama. Imamo jako veliko tržište koje trebamo osvojiti i oni se neće prebaciti bez bonusa”.

image

Volvo C40 i XC40 Recharge

Volvo

“Tržište će nastaviti rasti, jer ima više modela automobila, ali će ova odluka utjecati na potrošače”. Pretpostavke su da će do 2030. godine 80 posto prodanih automobila biti potpuno električni, a 50 posto kamiona od preko 16 tona također će biti električno.

“Ova vlada je na vlasti tek nekoliko tjedana, tako da još nemamo veliku sliku kako će se to odvijati. Ali potvrdili su nam da će slijediti obvezu koju su preuzeli Pariškim sporazumom i ciljevima Švedske,” kaže izvršni direktor Mobility Swedena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:40