Corolla je pala

Nastavak dominacije: Tesla Model Y je najprodavaniji auto na svijetu u prvom kvartalu 2023.

Elon Musk je ranije tvrdio da će Model Y biti najprodavaniji auto na svijetu 2023., a prema najnovijim podacima industrije, to i jest

Tesla Model Y

 Marin Tomaš

Elon Musk daje i krši mnogo obećanja, ali čini se da je jedno ispunio. Izvršni direktor Tesle ranije je tvrdio da će Model Y biti najprodavaniji automobil na svijetu 2023. godine, a prema najnovijim podacima s tržišta to i jest.

Imamo samo brojke za prvo tromjesečje, ne i brojke za cijelu godinu, ali nema razloga za sumnju da Model Y neće zadržati vodstvo, osobito sada kada je Musk jasno dao do znanja da mu je volumen prioritet nad profitom i nedavna sniženja cijena čine Y privlačnijim nego ikada.

Što se tiče brojki, podaci tvrtke Jato Dynamics koje je objavio Motor1 otkrivaju da je Model Y u prvom tromjesečju porastao za 267.000 prodanih primjeraka, što predstavlja ogromno povećanje od 69 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U međuvremenu, Toyota Corolla, koja je zauzela drugo mjesto, prodana je u 256.400 jedinica u prvom kvartalu.

image

Tesla Model Y

Marin Tomaš

No, gora vijest za Toyotu je da dok Model Y raste u popularnosti, Corolla se kreće u suprotnom smjeru jer se kupci okreću od konvencionalnih automobila s unutarnjim izgaranjem prema SUV-ovima, električnim vozilima i, naravno, kombinacijama ta dva, poput Modela Y.

image

Tesla Model Y

Marin Tomaš

Dok je Model Y ostao popularan u Kini, prodaja Corolle pala je za 29 posto. U isto vrijeme dok je Y u SAD-u porastao za 68 posto, prodaja Corolle pala je za 10 posto. Zatim je tu i Europa koju treba uzeti u obzir. Corolla nikada nije dospjela među 10 najboljih u regiji, ali Model Y je bio najprodavaniji od svih vozila.

image

Tesla Model Y

Marin Tomaš

Osim ako Tesla ne doživi neku katastrofu, Model Y će 2023. završiti kao najprodavaniji automobil na svijetu. Gledajući unatrag na brojke za cijelu godinu za 2022., možemo vidjeti da je Model Y treći sa 747.700 jedinica, iza Corolle (992.000) i RAV4 (1 milijun).

Ipak, nisu sve vijesti loše za Toyotu. Tesla je možda zauzela prvo mjesto, ali četiri od pet najprodavanijih automobila u prvom kvartalu proizvodi Toyota. Iza drugoplasirane Corolle su kamionet Hilux (214.700), RAV4 (211.000) i Camry (166.200).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:54