LUKSUZNI BUNKER

Najsigurniji na svijetu, otporan na metke i bombe: Svi detalji Erdoganovog oklopljenog Maybacha

Mercedes-Maybach S650 V12 Guard turskog predsjednika izrađen je u posebnom odjelu marke za štićene osobe

Erdoganov Mercedes-Maybach S650 V12 Guard

 Darko Tomaš/CROPIX, Porfimedia

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je posjetio Zagreb i Sisak, a njegova predsjednička limuzina kojom se vozio privukla je puno pažnje znatiželjnika.

Riječ je o Mercedes-Maybachu S650 V12 (W222) kojeg Erdogan koristi od 2019. godine, a već smo ga mogli vidjeti prilikom njegovih posjeta brojnim državama na svim kontinentima prije nego li je posjetio Hrvatsku - od Europe, Azije do Afrike pa čak i SAD-a.

Crna limuzina s prestižnim bedžem Maybacha stvarno je nešto posebno. Riječ je o još luksuznijoj S-klasi koju je izradio čuveni Mercedesov odjel "Guard".

image

Erdogan u Zagrebu, Mercedes-Maybach S650 V12 Guard

Darko Tomaš/CROPIX

Taj poseban odjel Mercedesa već više od devet desetljeća izrađuje oklopljene modele za specijalnu zaštitu svjetskih vladara, a prvi blindirani Mercedes izrađen je za japanskog cara još 1930. godine.

Luksuz, udobnost, opsežne mogućnosti individualizacije i tvornički integrirana maksimalna zaštita i danas su tako elementi svakog Mercedesa iz Guard odjela.

Primjerice, svi dodatni zaštitni elementi za vrata, stražnju stijenku, bočne komponente, krov i protupožarnu stijenku ne ugrađuju se naknadno, već se od samog početka integriraju u karoseriju u zasebnom proizvodnom procesu.

image

Mercedes-Maybach S650 V12 Guard, stakla

Mercedes

Pritom se potencijalne slabosti identificiraju opsežnim testovima tijekom procesa razvoja, a provjeravaju ih stručnjaci. Zanimljivo, Mercedes kupcima oklopljene S-klase Maybach osigurava besplatan tečaj vožnje za njihove vozače što je uključeno u cijenu.

image

Turkish President Recep Tayyip Erdogan

Profimedia

Osim što je auto kompletno oklopljen, tu su i sustavi poput dovoda svježeg zraka za hitne slučajeve koji štiti putnike od ulaska dima ili nadražujućih plinova, samoaktivirajući sustav za gašenje požara kao i posebne gume koje i probušene osiguravaju vožnju.

image

Mercedes-Maybach S 650 Guard, Interieur

Mercedes-Benz AG

Erdoganov Mercedes-Maybach ima balističku zaštitu razine VR9 i VR10, koja podrazumijeva da vozilo može izdržati vrlo ozbiljne udarce poput metka iz M60, M14 ili FAL-FN vojne puške na udaljenosti od 10 metara ili, pak, metka iz M16 puške, 357 Magnuma, 44 Magnuma pa čak i 20-milimetarski fragmentacijski metak te eksplozije granata.

image

Mercedes-Maybach S 650 Guard

Mercedes-Benz AG

Golema krstarica u duljinu mjeri 5462 milimetra, međuosovinski razmak iznosi 3365 milimetara (200 mm više od standardnog modela). Očekivano, masa je povećana pa su i kompletan ovjes, kočnice i sustavi pomoći morali biti prilagođeni posebnoj ulozi, ali tako da i dalje moraju osiguravati gotovo standardne karakteristike upravljanja uz izvrsnu udobnost.

image

Mercedes S-klasa Guard

Mercedes-Benz AG

Kako bi uvijek imao dovoljno snage, ispod prednjeg poklopca je smješten 6,0-litreni V12 stroj snage 530 KS najvećeg okretnog momenta od 830 Nm dostupnih već od 1900/min.

Ekskluzivnost značke Maybach ove S-klase točka je na "i" pa tako Erdoganova blindirana predsjednička limuzina visoke klase kombinira tradicionalnu eleganciju s ultra-modernom tehnologijom te vrhunskom udobnosti na stražnjim sjedalima, Prema Mercedesovom cjeniku iz 2019. godine. Mercedes-Maybach S650 V12 Guard stajao je pola milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 00:09