AKTIVISTI NA CESTAMA

Najavljena velika blokada prometa u Munchenu: ‘Kancelar Scholz je ubojica klime‘

‘Automobilske tvrtke ne samo da pristaju na uništenje planeta, nego ne bježe ni od smrtonosnog posla isporuke vojnih vozila i oružja‘

Klimatski prosvjedi u Njemačkoj, ilustracija

 Odd Andersen/Afp

Njemački kancelar Olaf Scholz trebao bi za dva tjedna otvoriti međunarodni sajam automobila i mobilnosti IAA u Münchenu, no radikalni ljevičarski klimatski aktivisti pozvali su na akciju “Blokirajmo IAA”.

Aktivističke skupine ‘Sand in Gears‘, ‘No Future‘ i ‘SmashIAA‘ žele poremetiti održavanje IAA i “pokazati kako automobilski kapitalizam stvara profitere iz klimatske krize, neokolonijalnog iskorištavanja i naoružavanja”.

Meera Klein iz grupe SmashIAA izjavila je u srijedu da automobilske tvrtke, “zbog svog profita, ne samo da pristaju na uništenje planeta, nego ne bježe ni od smrtonosnog posla isporuke vojnih vozila i oružja”.

Glasnogovornica grupe “Pijesak u zupčanicima” Louise Weil rekla je da automobilski koncerni nameću ljudima “neku vrstu mobilnosti koja služi samo za slijevanje novca na račune nekolicine”.

Ta grupa traži prestanak proizvodnje automobila i da tvrtke proizvode samo ono što nam omogućuje lagodan život – tramvaje, vlakove, bicikle, autobuse.

Prema njezinim riječima, električna vozila “samo zamagljuju probleme automobila”.

Klimatska grupa Last Generation kritizirala je kancelara Scholza i opisala ga kao “ubojicu klime” i najavila da će od danas u Münchenu organizirati “velike blokade prometa” - navodi FenixMagazin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:24