POSLJEDNJI POZDRAV

Najavili mirovinu: Volvo će ukinuti svu proizvodnju dizelskih modela do početka 2024. godine

Volvo je naveo promjenjivu potražnju na tržištu, strože propise i njihov fokus na elektrifikaciju kao glavne razloge za odluku

Volvo XC60 D4

 Volvo

Volvo će uskoro umiroviti dizelski motor, budući da će svi njegovi preostali modeli s dizelskim motorima izaći iz proizvodnje početkom 2024. godine.

Proizvođač automobila objavio je to tijekom Climate Week NYC sa sljedećom izjavom: "Za nekoliko mjeseci bit će proizveden posljednji Volvo automobil s dizelskim motorom, čime će Volvo Cars postati jedan od prvih proizvođača automobila koji je napravio ovaj korak".

image

Volvo V60 Cross Country

Volvo

Volvo je naveo promjenjivu potražnju na tržištu, strože propise o emisijama i njihov fokus na elektrifikaciju kao glavne razloge za njihovu odluku o ukidanju dizelskih motora. Dok dizeli ispuštaju manje CO2 u usporedbi s benzinskim motorima, ispuštaju više dušikovih oksida (NOx) što negativno utječe na kvalitetu zraka.

Volvov najnoviji 2,0-litreni turbodizelski četverocilindrični motor imao je snagu između 150 KS (110 kW) i 235 KS (173 kW) ovisno o varijanti (D3, D4, D5). Dizelski motor bio je dostupan s jednim ili dva turbopunjača, a čak je dobio i blagu hibridnu tehnologiju kako bi poboljšao svoje ekološke karakteristike.

image

Volvo D40 Cross Country

Ivan Lacković

Volvo priznaje da je dizel nekoć bio njihov "kruh i maslac" u Europi, ali sada su ga zamijenili EV-ovi i plug-in hibridi. Kako je izvijestio Reuters, Volvo s dizelskim motorom je od većine u 2019. prešao na samo 8,9% globalne prodaje proizvođača automobila u 2022. Prema najnovijim podacima o prodaji iz kolovoza 2023., elektrificirani modeli čine 33% Volvove prodaje.

Volvo se obvezao da će do 2030. postati isključivo električna marka i ima za cilj postići ugljičnu neutralnost do 2040. Prošle godine, tvrtka je prekinula razvoj novih motora s izgaranjem – benzinskih ili dizelskih – potvrđujući svoj fokus na elektrifikaciju.

image

Volvo EX30 EV

Volvo

U tom kontekstu, Jim Rowan, izvršni direktor Volva je rekao: "Električni pogonski sklopovi su naša budućnost i superiorniji od motora s unutarnjim izgaranjem: stvaraju manje buke, manje vibracija, manje troškove servisiranja za naše kupce i nultu emisiju ispušnih cijevi".

"U potpunosti smo usredotočeni na stvaranje širokog portfelja vrhunskih, potpuno električnih automobila koji isporučuju sve što naši kupci očekuju od Volva – i ključni su dio našeg odgovora na klimatske promjene".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 00:39