NOVITET

Na hrvatsko tržište stigla korejska elektro atrakcija Kia EV6, izazovan suparnik Tesla modelima

Novi električni hi-tech crossover dolazi po početnoj od cijeni 409.990 kuna ili 320.990 s popustom, a dva primjerka već su prodana

Kia EV6

 Zlatko Horvat

Kia EV6, napredni električni automobil s naznakama crossover klase, čijih je 4,7 metara dužine uobličeno u neobičan i zanimljiv dizajn koji na cesti ne prolazi nezapaženo, i službeno je došao u ponudu hrvatskog zastupnika korejskog koncerna.

Prva dva primjerka već su prodana čim su izložena u salonima, a potražnja je ne samo na hrvatskom, nego i svjetskom tržištu tolika da nadmašuje raspoložive kapacitete tvornice u Južnoj Koreji.

image

Kia EV6

Zlatko Horvat

Premda smo o interesantnom električnom automobilu vanjske i unutrašnje hi-tech izvedbe, kao riznici naprednih tehnologija svih vrsta, ali i dobre prostranosti i komfora već pisali opširnije, nije zgoreg spomenuti osnovne činjenice: vozi na novoj namjenskoj platformi E-GMP kao i srodni Hyundai Ioniq 5, a baterije kapaciteta 58 i 77 kWh isporučuju nekoliko izvedbi snage: 170, 229 i 325 KS te u najsnažnijoj izvedbi čak 585 KS (ta stiže krajem 2022.).

image

Kia EV6

Kia

U toj varijanti bit će metak na kotačima, s ubrzanjem za 3,5 sekundi i najvećom brzinom od 260 km/h. Pogon je stražnji ili 4x4 ovisno o verziji, oprema je razvrstana u razine Air, Water, GT Line i GT uz velike opcije personalizacije, a doseg seže od 380 do 528 kilometara.

Instalacija od 400 i 800V (u ovoj klasi takvu trenutno imaju još samo Porsche Taycan i srodni Hyundai Ioniq 5) omogućuje na Ionity punjaču (zasad su samo dva takva u Hrvatskoj) napunjenost baterije za samo 18 minuta.

image

Kia EV6

Kia

Na klasičnom brzom DC punjaču od 50 kW punjenje traje 63 do 73 minute, na AC od 11 kW od šest do sedam i pol sati, a kod kuće od jednog do jednog i pol dana, sve ovisno o modelu.

U vožnji nas je ponovno oduševio finim balansom dobrog ležanja, udobnosti i performansi, uz prožimanje osjećaja da se upravlja, možda bolje rečeno pilotira, zaista posebnim automobilom. Kompletan izvještaj iz vožnje i sve detalje potražite OVDJE.

image

Kia EV6

Kia

Cijene kreću od 410 tisuća kuna na više, ali dok nema državnog poticaja zastupnik nudi još veći vlastiti popust od 80 do 89 tisuća kuna, u okviru programa Bonus Joker. Jamstvo je sedam godina ili 150.000 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:40