PRESLAGIVANJE

Moskvič se vraća: Tvornica ponovno počinje s poslom nakon dva desetljeća, uz pomoć Kineza

OAO Moskvitch zaustavio je proizvodnju automobila 2002. kada je podnio zahtjev za bankrot koji je okončan 2006. godine

Moskvič Aleko

 Moskvič

OAO Moskvitch zaustavio je proizvodnju automobila 2002. kada je podnio zahtjev za bankrot koji je okončan 2006. godine. Prvi put smo osjetili vjetar oživljavanja marke u svibnju ove godine kada je Renault odlučio prodati svojih 67,69% udjela u AvtoVAZ-u Ruskom institutu za motore (NAMI).

Odluka je donesena zbog ruske invazije na Ukrajinu, što je također potaknulo Nissan da napusti zemlju ranije ovog mjeseca. Automotive News Europe citirao je gradonačelnika Moskve Sergeja Sobyanina koji je rekao da će novi automobili Moskvich početi silaziti s proizvodne trake već u prosincu ove godine.

image

Moskvič Aleko

Moskvič

Kada je Renault prodao svoj kontrolni udio u tvornici Renault Avtoframos, Sobyanin je obećao da će tisuće radnih mjesta biti zadržane u preimenovanoj Moskovskoj tvornici automobila Moskvich. Postrojenje je zaustavilo rad nakon što je Renault odlučio napustiti Rusiju i od tada nije proizveo nijedan automobil.

image

Moskvič Aleko

Moskvič

Plan je do kraja godine sklopiti 600 vozila, od čega 200 isključivo električnih. Za 2023. Moskvich namjerava povećati proizvodnju na 50.000 jedinica. Kako bi se to ostvarilo, pet milijardi rubalja (626 milijuna kuna) ulaže se u tvornicu prema najavi koju je u kolovozu dao ured gradonačelnika Moskve u suradnji s Kamazom.

image

Moskvič Aleko

Moskvič

Proizvođač kamiona zainteresiran je za pronalaženje partnera za izradu automobila, a ANE izvještava da se udružuje s JAC Motorsom. Vjeruje se da kineski proizvođač automobila isporučuje ne samo platformu za dizajn i inženjering, već i alate potrebne tvornici za izradu automobila.

Treba spomenuti da iako je Renault napustio Rusiju, ugovor koji je potpisao omogućuje francuskom proizvođaču automobila da otkupi svoj udio u sljedećih šest godina. Nissan, koji je također prodao svoju imovinu NAMI-ju za 1 euro, ima sličan dogovor, što znači da bi se teoretski mogao vratiti u bilo kojem trenutku do 2029. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:29