PRIJEDLOG ZAKONA

Ministar bez milosti: ‘Vozači pod utjecajem droge moraju na rehabilitaciju‘

Broj vozača pod utjecajem narkotika u Velikoj Britaniji u samo pet godina skočio je s 1500 na 13.700

Test na drogu (ilustracija)

 LOIC VENANCE/AFP/Profimedia

Ministar prometa u britanskoj Vladi predložio je promjenu zakona za vozače pod utjecajem droge kako bi se riješio 'podcijenjeni društveni problem' koji je u velikom porastu.

Kako pišu britanski mediji, sudski slučajevi vezani za drogu porasli su s 1.500 u 2015. godini na 13.700 u 2020.

Prema prijedlogu ministra prometa Granta Shappsa, vozači uhvaćeni u vožnji pod utjecajem droga trebali bi biti prisiljeni pohađati tečajeve rehabilitacije prije nego što im se ukine zabrana upravljanja.

image

Ministar prometa Grant Shapps

James Manning/PA Images/Profimedia

- Naporno smo radili da smanjimo smrtne slučajeve povezane s vožnjom u pijanom stanju. Ali ako želimo učiniti naše ceste još sigurnijim, nema mjesta za opuštanje, tu posebno mislim na vožnju pod utjecajem droge. Sasvim je jasno i ispravno da se vozači pod utjecajem narkotika moraju podvrgnuti rehabilitaciji prije nego što se vrate za volan. Moramo iskorijeniti tu opasnu naviku zauvijek' - završio je Shapps.

Statistika pokazuje da je kod onih vozača koji ne pohađaju tečajeve rehabilitacije zbog vožnje pod utjecajem alkohola dvostruko veća vjerojatnost da će počiniti novi isti prekršaj u roku od tri godine.

Vlada se nada da će, nudeći obavezni proces rehabilitacije visoko rizičnim prijestupnicima vožnje pod utjecajem droge, smanjiti broj recidivista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:54