VELIKI PLANOVI

Mini nam je dao ‘škicnuti’ na novi Cooper! U planu su i novi Countryman te električni crossover

Cooper je glavni model proizvođača, a u svojem novom izdanju nudit će se s pogonom na unutarnje izgaranje, te kao EV

2024 Mini Cooper (prototip)

 MINI

S tri službeno potvrđena nova električna modela, Mini brzo ulazi u električnu eru, prije nego što postane potpuno električni brend krajem desetljeća. Potpuno novi Mini Cooper i nasljednik Countrymana bit će predstavljeni 2023. godine, nakon čega stiže jedan potpuno električni crossover u malom segmentu.

image

2024 Mini Cooper (prototip)

MINI

Cooper, koji je oduvijek bio osnovni model proizvođača, u svojem novom izdanju nudit će se s pogonom na unutarnje izgaranje, te u EV varijanti. 'Automobili s visoko učinkovitim benzinskim i dizelskim motorima i dalje će biti idealno rješenje u budućnosti za regije u kojima zahtjevi mobilnosti nisu ispunjeni s potpuno električnim pogonima', navodi Mini, zbog čega će se unutarnje izgaranje na životu održavati još nekoliko godina.

Službene fotografije kamufliranog prototipa prikazuju evoluciju u dizajnu, sličan kao kod prethodne tri generacije od ponovnog lansiranja 2001. godine. Novi Cooper ostaje vjeran stilu karoserije s troja vrata i koristi slične proporcije kao prethodne generacije. S povećanim svjetlima, kraćim prevjesima i većim kotačima, izgleda manje od odlaznog modela.

image

2024 Mini Cooper (prototip)

MINI

Unatoč potpuno električnom pogonu na kojeg ukazuju naljepnice na vratima, model zadržava tradicionalni poklopac motora s velikom rešetkom na prednjoj strani. I s kamuflažom na karoseriji, možemo vidjeti krovni spojler i novi dizajn stražnjih svjetala. Unutrašnjost nije otkrivena, ali očekujemo zadržavanje minimalističkog stilskog pristupa s presvlakama bez kože.

Najnovija generacija Coopera proizvodit će se u Oxfordu u Velikoj Britaniji, na skraćenoj FAAR platformi koja je osnova i za neke modele BMW Grupe, uključujući Seriju 1, Seriju 2 Active Tourer, X1, X2 i Countryman.

image

2024 Mini Cooper (prototip)

MINI

Govoreći o Countrymanu, Mini ga je službeno potvrdio kao nasljednika u premium kompaktnom segmentu, te je poznato kako će biti dostupan s elektrificiranim i konvencionalnim pogonima. On će se proizvoditi u Leipzigu u Njemačkoj, zajedno sa sestrinskim X1 i X2.

Konačno, britanski proizvođač automobila najavio je i manji, potpuno električni crossover, koji će se proizvoditi u 'novoizgrađenoj automobilskoj tvornici u Kini, počevši od 2023. godine. Na tržištu bi mogao konkurirati nadolazećem Smartovom električnom crossoveru te drugim EV-ovima iz B-SUV segmenta.

image

2024 Mini Cooper (prototip)

MINI

Posljednji Minijev model s motorom s unutarnjim izgaranjem bit će predstavljen 2025. godine, a cilj kompanije je imati 50 posto električni asortiman već do 2027. godine, prije nego što postanu potpuno električni do 2030. godine. Elektrifikacija će zahvatiti i podbrend John Cooper Works budući da su neki koncepti JCW-a već u planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 02:42