PREMIJERA

Mercedes ponovo piše povijest: ‘Dobili smo dozvolu za korištenje tirkiznog svjetla na autima‘

Njemačka kompanija želi standardizirati tirkiznu boju na globalnoj razini
 Mercedes-Benz

Mercedes-Benz je postao prvi svjetski proizvođač automobila koji je dobio dozvolu za korištenje posebnih, tirkiznih svjetala na svojim budućim modelima.

Tirkizna ispunjava dva bitna kriterija koja su pridonijela odabiru boje – osim što nudi razliku od postojećih svjetlosnih rješenja drugih automobila, osigurana je i distanca od prometnih signalizacija na cestama poput semafora ili javne rasvjete.

No, inovativno rješenje neće se koristiti na svim automobilima njemačke marke.

image
Mercedes-Benz

Tirkiznim svjetlima bit će opremljeni samo automatizirani automobili koji cestama voze bez vozača. Kada su svjetla upaljena, drugi sudionici u prometu znati će da je automobil na ‘autopilotu‘.

Što se tiče zakonske dozvole za upotrebu tirkizne boje, led su probile Kalifornija i Nevada.

image
Mercedes-Benz

‘S razvojem automatiziranih svjetala, Mercedes ponovno postavlja nove standarde u autoindustriji. Prvi smo proizvođač automobila u svijetu koji je dobio takva odobrenja u SAD-u, točnije u Kaliforniji i Nevadi. Što više automatiziranih vozila stiže na prometnice, komunikacija i interakcija između vozila i okoline postaje važnija‘, rekao je Markus Schäfer, član upravnog odbora Mercedes-Benza.

‘Mercedes želi standardizirati tirkiznu boju kao sredstvo prepoznavanja automatizirane vožnje, s namjerom globalnog prihvaćanja nove tehnologije. Trenutno ne postoji zakonski okvir nigdje u svijetu, pa su Kalifornija i Nevada donijele itekako važnu odluku‘, navode iz njemačke kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:50