AKTUALNO

Mercedes će ove godine predstaviti novu obitelj kompakta: Klasa ‘Entry Luxury‘ imat će manje modela

Iako Mercedes ostaje predan kompaktnim automobilima, 75 posto njegovih ukupnih budućih ulaganja rezervirano je za veća vozila

Mercedes Entry Level Modern Luxury teaser

 Mercedes-Benz

Mercedesovo ažuriranje strategije iz 2022. uključivalo je rani pogled na kompaktnu limuzinu sličnu CLA. Planirano je da krene u proizvodnju 2024. godine u tvornici Kecskemét u Mađarskoj nakon ulaganja od 1 milijarde eura.

Teaser slika je prikazivala siluetu automobila s četiri vrata koju je nacrtao Gorden Wagener, glavni dizajner tvrtke. Prema izvršnom direktoru Oli Källeniusu, značajniji pregled mogli bismo vidjeti kasnije ove godine.

image

2023. Mercedes-Benz CLA

Mercedes-Benz

Automotive News Europe pitao je proizvođača imaju li kompaktni automobili još uvijek budućnost u Mercedesovoj liniji, a vrh je rekao: "Kratak odgovor je da. Ali usredotočit ćemo se na modele za koje vjerujemo da su najuspješniji na svjetskoj razini. Možda ćemo kasnije ove godine čak i pokazati kako bi ta budućnost izgledala".

image

2023. Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

Mercedes-Benz

Nadolazeći mali automobil bit će prvi koji će se voziti na novoj Mercedesovoj modularnoj arhitekturi (MMA), koja će prije svega biti električna, iako će biti kompromisa na strani unutarnjeg izgaranja. Zamjena za CLA bit će jedan od četiri člana klase "Entry Luxury" budući da trokraka zvijezda namjerava završiti priču sa svoja tri sadašnja kompaktna vozila.

image

2023. Mercedes-Benz CLA

Mercedes-Benz

Priča se da hatchback A-klase, limuzina A-klase i jednovolumen B-klase odlaze, ostavljajući samo CLA, CLA Shooting Brake, GLA i GLB.

Očekuje se da će ovaj novi val kompaktnih automobila doći s višim cijenama uz "podizanje tehnologije na višu razinu". Potonji dio odnosi se na novu softversku arhitekturu MB.OS i usvajanje inovacija iz programa Vision EQXX.

Iako Mercedes ostaje predan kompaktnim automobilima, 75 posto njegovih ukupnih budućih ulaganja rezervirano je za veća vozila (od C-klase naviše) budući da ona imaju veće profitne marže.

image

2023. Mercedes-Benz CLA

Mercedes-Benz

Dok trenutni GLA i GLB imaju električne ekvivalente, to nije slučaj za CLA. Situacija bi se trebala promijeniti s nasljednikom jer će se MMA platforma prvenstveno baviti električnim modelima. Ako je vjerovati nedavnom izvješću, Mercedes će već 2024. godine početi postupno ukidati oznaku "EQ" iz svojih modela s nultom emisijom.

image

2012. Mercedes-Benz EnerG-force Concept

Mercedes-Benz

Kao posljednja napomena, nedavno smo pisali o tome da Mercedes planira malu G-klasu na istoj MMA arhitekturi za 2026. godinu, s motorima s unutarnjim izgaranjem i električnim pogonom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:30