električni hiperautomobil

Mate Rimac priznao koliko je dosad prodano Nevera i naveo razloge za takvu brojku

Sve slabija potražnja za električnim hiperautomobilima znači da još uvijek nije prodao svih 150 planiranih Nevera

Rimac Nevera

 Goran Mehkek/CROPIX

Tri godine nakon lansiranja serijske Nevere dosad je prodano 50 primjeraka, što je tek trećina od 150 planiranih primjeraka, rekao je Mate Rimac okupljenim sudionicima na konferenciji o budućnosti automobila Financial Timesa u London, prenosi Autocar.

Time se osvrnuo na rezultate prodaje 2 milijuna eura vrijednog električnog, 1914 KS snažnog hiperautomobila Nevera i rekao da zasad nije ispunila očekivanja, a razlog je što kupci hiperautomobila i dalje žele sagorijevati benzin.

image

Rimac Nevera Rekord

Rimac

“Neveru smo počeli razvijati 2016. i 2017. godine, kada je elektrika bila cool”, rekao je Rimac na konferenciji. "Ali sada primjećujemo da kako elektrifikacija postaje "mainstream" pogurana od strane vlada, ljudi na vrhu sektora koji se uvijek žele razlikovati od svih, zato više ne žele električne hiperautomobile", rekao je i tako okrivio masovno prihvaćanje električnih modela kao razlog zašto Nevera više nije toliko zanimljiva kao prije šest, ili sedam godina.

Usporedio je aktualan trend kod kupaca hiperautomobila s ljubavlju imućnih pojedinaca prema skupim analognim satovima koji se prodaju daleko više od običnih digitalnih pametnih satova, unatoč tome što tradicionalni satovi tehnološki mogu mnogo manje, piše Carscoops.

image

Rimac Nevera

Goran Mehkek/CROPIX

“Apple Watch može učiniti sve bolje i može raditi još 1000 stvari, puno je precizniji, može mjeriti vaše otkucaje srca i slično, ali nitko ne bi platio 200.000 dolara za Apple Watch.”

I baš kao što potražnja za skupim satovima klasične tehnologije ne pokazuje znakove usporavanja, ili da ju je prestigla strast za digitalnim alternativama, Mate Rimac ne vidi da će se potražnja za električnim hiperautomobilima rasti, pa tako vjerojatno Nevera nikad neće dobiti nasljednika.

Rimac, koji je ujedno i šef joint venture kompanije Bugatti Rimac, kazao je i kako se u Rimcu bave "onim što je u to vrijeme najuzbudljivije", a to bi potencijalno moglo uključivati pogonska goriva poput prirodnog plina, vodika ili čak dizela, o čemu smo već pisali.

image

Mate Rimac

CROPIX

Tako će nasljednika Bugattija Chirona, kojeg ćemo upoznati uskoro, pogoniti hibridni pogon s novim benzinskim V16 motorom, a ne samo baterije, jer kupci u toj klasi to jednostavno žele. No to nije jedino što se događa oko kompanije Rimac - uskoro će biti predstavljen i robotaxi, a nedavno je potpisan i ugovor s BMW Grupom za isporuku baterijskih paketa za sljedeću generaciju električnih vozila iz pogona u Kerestincu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 13:18