‘EKSKLUZIVNO DRUŠTVO‘

Lijesovi na kotačima: Dva automobila dobila nula zvjezdica na testu sigurnosti

Obje marke pogrešno su procijenile sigurnosna očekivanja današnjih kupaca

MG 5

 ANCAP

Pandan europskoj krovnoj sigurnosnoj organizaciji EuroNCAP - u Australiji je ANCAP. Australska organizacija upravo je objavila da su se nova dva automobila upisala u ‘ekskluzivno društvo‘ modela koji su na testu sigurnosti zaslužili nula zvjezdica.

Riječ je o modelima MG5 i Mahindra Scorpio.

image

Mahindra Scorpio

ANCAP

Što je krenulo krivo?

Izvršna direktorica ANCAP-a, Carla Hoorweg izjavila je da su ‘obje marke pogrešno procijenile sigurnosna očekivanja današnjih kupaca‘.

‘Radi se o osnovnim sigurnosnim elementima, konkretno izostavljanju sigurnosnih značajki koje su uobičajene u novim automobilima dugi niz godina‘.

MG 5 je dobio očajnu ocjenu zbog opasnosti od ozljeda za prsa i noge vozača, kao i za prsa i noge putnika na stražnjoj klupi prilikom frontalnog sudara. Automobil je također ‘kažnjen‘ zbog prevelikih ozljeda izazvanih slabom zaštitom sigurnosnog pojasa, a sporna je i ‘preslaba‘ struktura instrument ploče.

image

MG 5

ANCAP

Osim toga, utvrđeno je da su ozljede na glavi i vratu testiranih dječjih lutki ‘znatno veće nego u većini vozila nove generacije‘. Uočeni su slabi rezultati za tri od četiri lutke u testovima frontalnog i bočnog sudara, a dodatno, MG 5 nije dostupan sa središnjim zračnim jastukom, nema sustav zadržavanja vozila u prometnoj traci, nadzor mrtvog kuta, niti sustav za praćenje budnosti vozača.

Što se tiče Mahindre Scorpio, ona nudi lošu zaštitu odraslim putnicima u testovima frontalnih sudara. Također je utvrđeno da nema gornje sigurnosne točke za dijete u trećem redu, a u testu bočnog sudara - sigurnosni pojas vozača se otkopčao.

‘MG 5 i Mahindra Scorpio prvi su put pušteni na australsko tržište ove godine, no jasno je da su njihovi sigurnosni elementi nekoliko generacija iza onog što danas vidimo kod gotovo svakog novog automobila na tržištu.

Ovo je podsjetnik da svi automobili ne nude istu razinu sigurnosti - čak i kada je riječ o potpuno novim modelima‘, zaključila je Hoorweg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:07