FILMSKA ZVIJEZDA

Legendarni Porsche 917 K iz filma ‘Le Mans‘ Stevea McQueena ide na aukciju!

Osim hollywoodskih kamera, ovaj primjerak je vidio i prave utrke a procjenjuje se na oko 100 milijuna kuna
Porsche i Steve McQueen
 RM Sothesby s, profimedia

Bilo kojem ljubitelju automobila ili moto sporta, Porsche 917 ne treba predstavljati. Poznat je i kao 'najveći svjetski sportski automobil', s gotovo savršeno ravnih 12 cilindara u zračno hlađenom motoru koji je omogućio maksimalnu brzinu veću od 370 km/h. Svojevremeno, podigao je dizajn, inženjering i performanse na novu razinu koje su se pokazale dominantnima tijekom tri sezone na utrkama 'World Championshipa'.

image
Porsche 917 K
RM Sotheby‘s

Ovaj primjerak jedan je od više automobila korišten tijekom snimanja filma 'Le Mans' u kojem je glumio Steve McQueen, jedan od najpoznatijih svjetskih glumaca 1960-ih poznat pod nadimkom 'King of Cool'. Nedavno je, sa svojim prepoznatljivim plavo-narančastim 'Gulf' bojama, osvanuo na oglasniku klasičnih automobila RM Sotheby's.

image
Porsche 917 K
RM Sotheby‘s

Osim hollywoodskih kamera, ovaj primjerak je vidio i prave utrke. 'Utrkivao se 1970. godine na '24 sata Le Mansa', a zatim u Europskom prvenstvu 'InterSerie' u skupini nakon što je preuređen kao 917 Spyder', stoji u popisu RM Sotheby'sa. Nakon što je umirovljen 1974. godine, novi vlasnik ga je vratio u prvobitne Le Mansove specifikacije s njegovim izvornim trkaćim brojem – 22.

image
Porsche 917 K
RM Sotheby‘s

'Trenutni vlasnik kupio je Porsche u Spyder obliku prije više od deset godina, i od tada je u potpunosti obnovio automobil, vrativši ga u izvornu i osnovnu specifikaciju, Le Mans coupe u Gulf bojama. Restauracija je izvedena bez obzira na troškove, a rezultati su impresivni u svakom osjetilnom pogledu, od zadivljujućeg dizajna i do nepogrešive simfonije bokserskog 12-cilindraša pri punim okretajima', navodi RM Sotheby's.

image
Porsche 917 K
RM Sotheby‘s

Ovo nije prvi primjerak koji se našao na aukciji. Prije par godina, jedan drugi primjerak iz 'Le Mansa' dosegao je cijenu od 14,000.000 dolara (86,312.000 kuna), što ga čini najskupljim Porscheom ikada. Međutim, zanimljivo će biti vidjeti za koliko će se ovaj primjerak prodati. RM procjenjuje da bi mogao doseži svotu između 16 i 18.5 milijuna dolara (99 – 114 milijuna kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:43