AKIO TOYODA

Legendarni Japanac ponovo je izabran za šefa Toyote, unatoč protivljenju investitora

Akio Toyoda je među mnogim entuzijastima omiljen zbog svojeg izravnog pristupa i skeptičnosti oko budućnosti električnih automobila

Akio Toyoda

 Profimedia

Akio Toyoda, unuk Toyotinog osnivača Kiichira Toyode, ponovno je izabran na čelo upravnog odbora tvrtke. Toyoda je preživio izbore, zajedno s još devet članova odbora, unatoč zabrinutosti oko vodstva posljednjih godina koje su izražavali dioničari tvrtke.

Akio Toyoda je među mnogi automobilskim entuzijastima omiljen zbog svojeg izravnog pristupa, skeptičnosti oko budućnosti električnih automobila i činjenice da se voli uključiti u razvoj sportskih automobila te vozi utrke. Također je bio ključan u nekim od nedavnih ambicioznijih projekata japanskog proizvođača automobila usmjerenih na entuzijaste, uključujući GR Yaris i GR Corollu, u nastojanju da tvrtku učini "manje dosadnom".

image

Akio Toyoda, bivši izvršni direktor Toyote

Profimedia

Međutim, Toyoda se također našao na meti kritika dioničara zbog svog stava o električnim vozilima. On je glasni zagovornik kontinuirane održivosti motora s unutarnjim izgaranjem i hibridne tehnologije. Njegovi kritičari optužuju tvrtku da sporo prihvaća električna vozila. Međutim, prošle je godine Toyotin fokus na unapređenje hibridne tehnologije pomogao tvrtki ostvariti najveću godišnju dobit u povijesti Japana.

image

Akio Toyoda

Profimedia

Unatoč prodajnom uspjehu, Toyodin reizbor nije bio siguran. Početkom 2023. odstupio je s mjesta predsjednika tvrtke nakon 14-godišnjeg mandata i postao predsjednik upravnog odbora. Od tada su proizvođača automobila potresle vijesti o varanju na crash testu njihove podružnice Daihatsu, dok je Hino, proizvođač kamiona u vlasništvu Toyote, proglašen krivim za krivotvorenje podataka o štetnim emisijama.

image

Akio Toyoda, bivši izvršni direktor Toyote

Profimedia

Prema Reutersu, izboru Toyode, prvenstveno su se protivili inozemni investitor. Jedan od njih je bio mirovinski fond javnih zaposlenika New Yorka, koji je glasao protiv Toyode. S druge strane, Toyoda je i dalje popularan među japanskim investitorima u tvrtku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 15:35