ANALIZA JD POWER

Kupci u SAD rekli koji auti imaju najbolje tehnologije: Genesis najbolji, evo tko je na začelju

Ljestvicom uglavnom dominiraju Premium marke tako da je drugi iza Genesisa američki Cadillac, a slijede Mercedes-Benz, Hyundai...

Genesis G90

 Genesis

Visoke tehnologije su već dugo vremena jedan od najvažnijih faktora zbog kojih ljudi biraju određene automobile, a proizvođači se sve više trude da automobile opreme sa sve više takvih tehnologija i kupcima pruže iskustvo slično onome kada koriste svoj pametni telefon.

image

Genesis G90

Genesis

Ovogodišnje J.D. Power’s 2022 Tech Experience Index (TXI) istraživanje je otkrilo koliko su korisnici zadovoljni ovakvim, ali i mnogo jednostavnijim tehnologijama, poput upozorenja za nezavezan stražnji pojas, u svojim autima. Očekivano, kupci su najmanje zadovolji kompliciranim tehnologijama koje ne rade baš savršeno tako da se više od 50 posto njih primjerice žalilo na funkcije prepoznavanja otiska prsta koje nude određeni proizvođači u svojim modelima.

Istraživanje je također pokazalo da veliku ulogu u zadovoljstvu kupaca mogu imati i prodavatelji, odnosno način na koji oni kupcima objašnjavaju kako koja tehnologija radi i za što može poslužiti.

image

JD Power

Najbolju ocjenu na istraživanju koje je provedeno za tržište SAD-a ostvarila je Hyundaijeva luksuzna marka Genesis, a među “masovnim proizvođačima” prvo je mjesto zauzeo Hyundai što je ogroman uspjeh za korejskog proizvođača. Još bolji rezultat od njih ostvarila je Tesla, no ona je isključena iz službenih rezultata jer ne želi dijeliti podatke o vozilima i kupcima s JD Powerom.

Ljestvicom uglavnom dominiraju premium marke tako da je drugi iza Genesisa američki Cadillac,a slijede Mercedes-Benz, Hyundai,Volvo, BMW, Land Rover, Kia, Infinity i Lexus.

image

JD Power

Na dnu ljestvice su Ford, Porsche, Chrysler, Honda i najslabije plasirana Mazda. Na ljestvici premium proizvođača na dnu su Lincoln, Acura, Audi, Alfa Romeo i Porsche što znači da je jedan od najprestižnijih proizvođača na svijetu dobio najlošiju ocjenu od svojih kupaca.

Top 10 masovnih (ne premium) proizvođača čine Hyundai, Kia, Buick, GMC, Subaru, Ram, Chevrolet, Nissan, Toyota i Dodge što pokazuje da su Amerikanci najzadovoljniji korejskim, domaćim i japanskim markama.

image

JD Power

U istraživanju su kupci ocjenjivali ukupno 35 tehnologija na automobilima koje su bile podijeljene u četiri kategorije: udobnost, tehnologije automatizacije, energija i održivost te infotainment i konektivnost. Ukupno je ispitano čak 84.165 vlasnika novih automobila koji su na pitanja odgovarali nakon što su automobil vozili najmanje 90 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:01