FILMOGRAFIJA

Koliko to vrijedi? Prodana prva kopija VHS kasete ‘Povratak u budućnost‘ za nestvaran iznos

Kaseta je prethodno bila u vlasništvu Toma Wilsona, glumca koji je u trilogiji glumio Biffa Tannena

VHS kaseta 'Povratak u budućnost'

 Heritage Auctions

Zapečaćena VHS kaseta "Povratak u budućnost" prodana je za 75.000 dolara (535.000 kuna) na aukciji u SAD-u. Događaj koji je organizirala tvrtka Heritage Auctions sa sjedištem u Teksasu smatrao se prvim takve vrste i na aukciju je stavljeno 270 zapečaćenih VHS kaseta. Većina onih u prodaji bile su prve kopije filmova iz 1970-ih i 1980-ih.

image

Dr. Emmet Brown (Christopher Lloyd) i Marty McFly (Michael J. Fox), Povratak u budućnost

YouTube Screenshot

Kaseta "Povratak u budućnost" generirala ostvarila je rekordnu cijenu, a činjenica da je bivši vlasnik bio Thomas F. Wilson, glumac koji je u filmu glumio Biffa Tannena, samo je pomogla.

image

Marty McFly (Michael J. Fox), Povratak u budućnost

YouTube Screenshot

Novi vlasnik je uz kasetu dobio i potpisanu bilješku Wilsona koja je glasila: "Ovo je VHS kaseta prvog izdanja Back To The Future, koju mi je studio poslao u to vrijeme. Budući da sam znao da će VHS platforma postojati zauvijek, sačuvao sam je za kasnije i sada ne mogu pronaći videorekorder. Uživaj!".

image

VHS kasete

Heritage Auctions

Ostali naslovi na aukciji uključivali su promotivnu kopiju First Blood, Star Wars i Top Gun. Joe Maddalena, izvršni potpredsjednik Heritage Auctionsa, rekao je za Nexstar da misli da će aukcija prikupiti najmanje pola milijuna dolara (3,6 milijuna kuna). Kako je objavljeno u The Hillu, ukupni iznos prve Heritageove aukcije premašio je 580.000 dolara (4,15 milijuna kuna).

image

Biff Tannen (Thomas F. Wilson), Povratak u budućnost

YouTube Screenshot

"Uspjeh ove inauguracijske aukcije ponovno pokazuje moć koju ovi filmovi i ovaj format imaju nad mladima i starima", rekao je Maddalena u izjavi nakon aukcije. "Ovo je novo područje kolekcionarstva i jasno je da postoji duboka ljubav prema onome što nudimo. Jedva čekamo sljedeću VHS aukciju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:48