LOKALNI PROPISI

‘Količina krumpira koju zakonski smijete voziti’: Ovo je 20 najluđih prometnih zakona na svijetu

Od količine krumpira koju zakonski smijete imati u svojem automobilu do vožnje u tovarnom prostoru kamioneta...
Najčudniji prometni zakoni na svijetu
 Profimedia

1. Australija: količina krumpira koju zakonski smijete prevoziti

image
Krumpiri u automobilu
Profimedia

Zakon o marketingu krumpira donesen u Australiji 1946. zabranjuje vozačima koji nisu dio Potato Marketing Corporationa da prevoze preko 50 kilograma krumpira. Agenti za provođenje zakona ne moraju nositi vagu; dopušteno im je procijeniti težinu pogledom na hrpu. Oni koji su prekršili ovaj zakon 1940-ih riskirali su visoke novčane kazne, ali nema dokaza da se još uvijek provodi u 2021. godini.

2. Australija: zaključavajte svoj automobili

image
Zaključavanje automobila
Profimedia

U nekim australskim državama, poput Novog Južnog Walesa, zakon nalaže da vozači moraju zaključati svoje vozilo odmah nakon što ga napuste, ako se od njega planiraju udaljiti za više od 3 metra. Također su dužni podići prozore, što znači zatvaranje ili ostavljanje otvorenih za najviše 2 centimetra. Naravno, ovi zakoni ne vrijede za automobile koji nemaju brave ili prozore.

3. Bahrain: nemojte napraviti nikakav prometni prekršaj

image
Crveno svijetlo na semaforu
Profimedia

U Bahreinu, službenici za provođenje zakona mogu izreći zatvorske kazne za gotovo svaki prometni prekršaj. Netko tko prolazi kroz crveno riskira da će provesti do šest mjeseci u zatvoru, platiti kaznu od 500 dinara (oko 9000 kuna) ili dobiti obje kazne. Oštećenje imovine tijekom prolaska kroz crveno je kažnjivo do jedne godine zatvora i novčane kazne koja može doseći 3000 dinara (oko 54000 kuna).

4. Kina: kockanje na pravo kupnje automobila

Kineske vlasti ograničavaju prodaju novih automobila prema vrsti goriva u pokušaju suzbijanja onečišćenja zraka i prometnih zagušenja. Godine 2019., Pekinška prometna komisija dopustila je 60.000 vozila na novu energiju (uglavnom električnih automobila) i 40.000 modela na pogon s unutarnjim izgaranjem na gradske ceste. Vozači sudjeluju u sustavu lutrije kako bi osvojili pravo na kupnju automobila. Izgledi za pobjedu su oko jedan prema 500.

5. Cipar: ručajte prije nego što sjednete za volan

image
Hrana u automobilu
Profimedia

Cipar zabranjuje vozačima da piju za volanom, čak i ako je u pitanju obična voda. Jesti tijekom vožnje također je protuzakonito, jer vozači moraju cijelo vrijeme držati obje ruke na volanu. I, kao i mnoge skandinavske zemlje, Cipar traži od vozača da uvijek imaju upaljena svjetla.

6. Francuska: ponesite svoj alkotest

image
Provođenje alkotesta
Profimedia

Francuski vozači moraju nositi nekorišteni alkotest u svojim automobilima od 2013. godine. Dok su vozači koji su ga odlučili ne kupiti prvotno riskirali da dobiju kaznu od 11 eura (oko 80 kuna), međutim, sankcija nije ušla u konačnu verziju zakona tako više nema kazne. Službenici koji provjeravaju razinu alkohola u krvi svejedno su dužni podsjetiti zaustavljenu osobu kako trebaju imati svoj alkotest.

7. Njemačka: neka vam rezervoar bude pun

Na njemačkom Autobahnu, protuzakonito je ostati bez goriva. Vlasti smatraju da je nedostatak goriva problem koji se može izbjeći, a ističu da je zaustavljanje na strani ceste koja često nema ograničenje brzine iznimno opasno. Kazna za ostanak bez goriva na Autobahnu može doseći 70 eura (oko 530 kuna).

8. Japan: budite oprezni ako je cesta mokra

Japanski vozači moraju dvaput razmisliti prije vožnje po mokroj cesti. Zakon kaže da moraju imati blatarice postavljene na svoj automobil, smanjiti brzinu i/ili poduzeti druge mjere prije vožnju kroz vodu ili blato kako bi osigurali da njima ne prskaju pješake.

9. Japan: ne sjedajte u automobil s pijanom osobom

Japan izuzetno ozbiljno shvaća vožnju u pijanom stanju. Vožnja pod utjecajem alkohola očito je nezakonita, ali putnicima prijeti kazna do tri godine zatvora i maksimalna novčana kazna od 500.000 jena (oko 2850 kuna) ako uskoče u automobil kojim upravlja pijani vozač.

10. Mongolija: vozite što želite

Mongoli voze desnom stranom ceste, ali oko 48% automobila registriranih u zemlji ima upravljač na desnoj strani. Ta brojka se penje i do 55% u glavnom gradu Ulan Batoru. Ravnomjerna mješavina automobila s volanom na desnoj i lijevoj strani jednako je kaotična koliko god zvučalo, a dužnosnici razmatraju ograničenja uvoza.

11. Španjolska: zabranjene slušalice

Vožnja sa slušalicama opasna je bilo gdje u svijetu; u Španjolskoj je to protuzakonito bez obzira slušate li glazbu ili razgovarate telefonom koristeći hands-free pribor. Zakon kaže da je prihvatljivo voziti samo sa slušalicama kada polažete vozački za motocikl i trebate ih zbog uputa od instruktora.

12. Južna Afrika: ostanite u automobilu ako se on pokvario

image
'Nemojte izlaziti iz automobila ako vam se pokvari'
Profimedia

Iako nije toliko zakon koliko sugestija, vlasti u nekim grubljim dijelovima Južne Afrike pozivaju vozače da ne gledaju ispod poklopca motora ako se pokvare. Sigurnije je ostati u autu i zvati pomoć nego lutati kraj ceste i riskirati da vas opljačkaju.

13. Rusija: perite svoje registarske oznake

Možda ste pročitali da je u Rusiji ilegalno voziti prljavi automobil, no to nije istina. U Moskvi vozači riskiraju da budu zaustavljeni i kažnjeni ako im je registarska tablica prekrivena prljavštinom, solju ili prljavštinom s ceste, ali nisu dužni održavati ostatak automobila čistim. Zanimljivo je da su policajci ponekad iskoristili glasine kako bi kaznili (ili primili mito od) vozača koji tjednima nisu svratili u autopraonicu. Ova je praksa u jednom trenutku bila dovoljno raširena da su radijske postaje počele govoriti vozačima o njihovim pravima.

14. Švicarska: ne perite svoj automobil kod kuće

image
Automobilska praonica
Ready2wash

U Švicarskoj, vozačima nije dopušteno prati svoja vozila na prilazu ili ispred svog prebivališta. Vlada nema ništa protiv čistih automobila, već zakon jednostavno zabranjuje švicarskim građanima da bacaju sve što bi moglo kontaminirati vodu u kanalizacijski sustav, uključujući, ali ne ograničavajući se na sapun koji se koristi za pranje automobila. Čišćenje automobila u Švicarskoj zahtijeva odlazak u najbližu autopraonicu i plaćanje za korištenje njegove opreme.

15. Tajland: nosite majicu

Na Tajlandu je vruće i vlažno, ali to nije valjana isprika za vožnju bez majice. Protiv zakona je ići bez majice u automobilu, skuteru, pa čak i na biciklu. Vlasti su 2014. godine upozorile turiste željne sunca da se zakon primjenjuje i na njih i nazvale odlazak bez majice i nezakonitim i nepristojnim.

16. Švedska: ne vozite s ugašenim svijetlima

Švedski zakon kaže da svaki automobil mora imati upaljena svjetla 24 sata dnevno, bez obzira na vrstu cesta ili vremenske uvjete. Vozači ne moraju paliti stražnja svjetla dok se vidljivost ne smanji, tako da se vozači novih modela automobila mogu izvući s korištenjem samo dnevnih svjetala kada je sunce vani.

17. SAD: vožnja u tovarnom prostoru kamioneta

image
Vožnja u tovarnom prostoru kamioneta
Mauinow

Havajski vozači smiju prevoziti putnike u stražnjem dijelu svog kamioneta kada su ispunjeni određeni uvjeti. Naime, moraju imati najmanje 12 godina i sva mjesta u kabini moraju biti zauzeta. To je uobičajena i kontroverzna praksa u državi. Neki tvrde da je to bezopasno i da je dio državne tradicije, dok drugi ističu da je to spektakularno opasan način prevoženja ljudi.

18. SAD: ne 'palite' svoje gume

image
'Paljenje' guma
Profimedia

Buntovnik si ako 'pališ' gume u Derbyju u Kansasu. Ovaj grad od 25.000 ljudi zabranio je 'paljenje' guma. Svatko tko je kriv za ono što zakonodavci Kansasa nazivaju "škripanjem guma" riskira kaznu od 500 dolara (oko 3250 kuna) ili zatvorsku kaznu od 30 dana.

19. Francuska: žuta svijetla

image
Žuta prednja svijetla
Netherlandsnewslive

Desetljećima su automobili registrirani u Francuskoj morali biti opremljeni žutim žaruljama. Ovaj zakon vuče korijene iz 1936. godine, a navodno je donesen kako bi vojnici tijekom rata mogli razlikovati francuske automobile od neprijateljskih automobila. Neki tvrde da to nema nikakve veze s geopolitikom i da su svjetla napravljena žutom bojom kako bi se izbjeglo zasljepljivanje nadolazećih vozača. U svakom slučaju, žute žarulje su ostale obavezne do 1993. godine.

20. Japan: dva prekidača za svijetla

Početkom 20. stoljeća bilo je nezakonito da automobili registrirani u Japanu imaju jedan prekidač koji kontrolira svjetla. Prekidač na kontrolnoj ploči mogao je uključiti prednja svjetla, ali proizvođači su morali ugraditi drugi, zasebni prekidač na stražnjem dijelu automobila za stražnja svjetla. Ideja je bila da vozači znaju rade li njihova stražnja svjetla ako moraju izaći i upaliti ih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:13