SAVJETNIK AUTO KLUBA

Klima u autu vam je prestala raditi usred velikih vrućina: Evo kako se ipak rashladiti

Ovaj će vam vodič pomoći da ostanete dovoljno rashlađeni kada klima u vašem automobilu posustane tijekom vrućeg ljetnog dana

Vrućina u autu

 Dmitry Marchenko/Alamy/Alamy/Profimedia

Ogromne vrućine koje vladaju posljednjih dana i koje će se zasigurno još ponavljati ovog ljeta ili u ljetima koja slijede tjeraju vozače da svoje klima uređaje u automobilima "odvrnu do maksimuma". Pod takvim opterećenjem nije rijetkost da stariji klima uređaj, pogotovo ako nije održavan "ispusti dušu" i pretvori unutrašnjost automobila u vaš mali "privatni pakao". Kvar klima uređaja usred ljeta ne samo da je nezgodan, već može biti i opasan za zdravlje, posebno za djecu, kućne ljubimce i starije osobe. Predugo zadržavanje u vrućem automobilu može povećati šanse za toplinski udar. Ako vam je klima otkazala ili je vaš automobil nema važno je osigurati da temperatura ostane unutar ugodnog raspona čak i bez nje. No kako to učiniti? Ovaj će vam vodič pomoći da ostanete dovoljno rashlađeni kada klima u vašem automobilu posustane tijekom vrućeg ljetnog dana.

image

Vrućina u autu

Sergei Babenko/Alamy/Alamy/Profimedia

Spustite prozore

Ako je klima uređaj prestao raditi usred putovanja, najjednostavniji način za hlađenje automobila je izbacivanje vrućeg zraka. Kad vam klima u automobilu prestane raditi, spustite najmanje dva ili više prozora. To će u vašem automobilu omogućiti cirkulaciju svježeg zraka. Otvaranje stražnjeg prozora automobila i krovnog otvora također može pomoći u unosu više svježeg zraka.

image

Vrućina u autu

Kirill Ryzhov/Panthermedia/Profimedia

Nemojte voziti po najvećim vrućinama

Ovo može zvučati pomalo nezgodno, ali možda možete rasporediti svoja putovanja tijekom dana kako biste izbjegli najveću vrućinu. Tako ćete lakše stići do odredišta bez klima uređaja. Rano jutro ili kasnije navečer je savršeno vrijeme ako putujete bez klima uređaja.

image

Vrućina u autu

Jacques Alexandre/Alexandre Jacques/Profimedia

Ponesite vodu i ohladite auto prije ulaska

U slučaju da se negdje trebate uputiti usred dana, ponesite sa sobom vodu i dajte svom automobilu barem petnaest minuta da se ohladi. Spustite prozore automobila kako biste ispustili sav vrući zrak ili se poslužite trikom za brzo izbacivanje zraka. Otvorite prozor na suvozačkoj strani te nekoliko puta energično zamahnite s vozačevim vratima. Tako ćete brzo istjerati pregrijani zrak iz auta iz zamijeniti ga s hladnijim vanjskim.

Parkirajte u hladu

Ovo je jedan od najjednostavnijih načina da rashladite svoj automobil bez klima uređaja. Ulazak u automobil koji se cijeli dan peče na suncu je mučno iskustvo. Sjena će vam pomoći u održavanju ugodnije temperature u unutrašnjosti.

image

Vrućina u autu

Ed Rooney/Alamy/Alamy/Profimedia

Zaštitite auto sjenilima

Još jedan način da ostanete rashlađeni kada klima u vašem automobilu popusti je postavljanje sjenila na vjetrobransko staklo, prekrivanje svih stakala specijalnim sjenilima, prekrivanje cijelog automobila specijalnom termo ceradom ili običnom bilom plahtom. Ovo će pomoći će u smanjenju količine izravne sunčeve svjetlosti koja ulazi u vaš automobil, održati unutrašnjost hladnijom ali i zaštititi presvlake vašeg automobila i kontrolnu ploču od UV zračenja.

image

Vrućina u autu

OlegMit/Stockimo/Alamy/Alamy/Profimedia

Prekrijte površine u unutrašnjosti koje se jako griju

Pokrijte mjesta koja se lako zagrijavaju. To uključuje upravljače presvučene kožom, kožna sjedala, kontrolnu ploču i sve dijelove vašeg automobila koji dolaze u stalni kontakt sa sunčevom svjetlošću. Možete koristiti vlažni ručnik ili drugu tkaninu.

Odjenite se prikladno

U vrućem autu lakše će vam biti ako ste prikladno odjeveni. Odlučite se za svijetle i lagane tkanine kao što su pamuk ili lan. Široka odjeća omogućuje protok zraka, dok uska odjeća zadržava toplinu na vašem tijelu. Isto tako, svijetle nijanse vas održavaju hladnijim jer reflektiraju sve valne duljine sunčeve svjetlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 13:05